Totta vai tarua: Kertooko koholla oleva leposyke sairaudesta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© COLOURBOX
Flunssan toipumisvaiheessa on parempi jättää vielä verkkarit narulle, sanoo terveys- ja kuntoliikunnan opettaja, sotatieteiden tohtori ja liikuntatieteiden lisensiaatti Harri Rintala Jyväskylän yliopistosta.

Mistä korkea tai matala syke kertoo? Entäpä koholla oleva leposyke? Näin asiantuntija vastaa Seuran Totta vai tarua -väittämiin.

Perustreeniin voi ryhtyä jo ensimmäisenä kuumeettomana päivänä.

Tarua. Vanhan nyrkkisäännön mukaan pitäisi pitää raskaasta liikunnasta niin monta lepopäivää, kuin on ollut kuumeellista päivää. Vaikka olo olisi jo parempi, elimistö käy pinnan alla vielä taistelua taudinaiheuttajia vastaan, jolloin ihminen tarvitsee energiaa parantuakseen. Liikkuminen on stressin aiheuttaja, ja liian ajoissa aloitettu treeni saattaa viivästyttää toipumista yli viikon.

Koholla oleva leposyke ennakoi kipeäksi tuloa.

Totta. Ainakin osittain; koholla oleva leposyke saattaa ennakoida sairastumista, kun elimistö on jo aloittanut mainitut ”vastatoimet”. Kohonnut leposyke voi olla merkkinä myös niin sanotusta ylikuntotilasta. Syke voi tällöin kuvastaa myös palautumattomuutta tai henkistä stressiä.

Liikunta auttaa taudista toipumisessa.

Totta. Varovaisesti aloitettu kevyt liikunta voi olla flunssasta toipuessa hyvä asia. Toipumisvaiheessa kannattaa tunnustella vointia ja voimien mukaan käydä vaikka pienellä kävelylenkillä ulkona luontoa haistelemassa. Liikunta lisää hyvää oloa ja laadullisen unen määrää, joka auttaa palautumisessa. Lastenlaulussakin sanotaan, että ”uni paras lääke on”.

Lue myös: Tiedätkö, mitä kaikkea syke kertoo terveydestäsi? Näin kardiologi vastaa 10 kysymykseen

Mitä syke kertoo terveydestä?

Mitä syke kertoo terveydestä? © COLOURBOX

Seura 15/2014

X