Älä usko sitkeää huhua deodorantin aiheuttamasta syöpäriskistä: ”Ihan uutisankka”

Alumiinia on antiperspiranttien lisäksi monissa elintarvikkeissa. Ainetta pidetään turvallisena, jos munuaiset toimivat normaalisti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alumiinia sisältävät deodorantit eivät ole vaarallisia, ja alumiinia on myös ruokien lisäaineissa ja närästyslääkkeissä. Sen sijaan vanhoja alumiiniastioita Evira kehottaa välttämään, sillä niistä voi irrota alumiinia ruokaan.

Alumiinia on antiperspiranttien lisäksi monissa elintarvikkeissa. Ainetta pidetään turvallisena, jos munuaiset toimivat normaalisti.
Teksti:
Johanna Jantunen

Juuri ajeltuihin kainaloihin levitetään alumiinia antiperspirantin mukana. Myös joidenkin deodoranttien valmistuksessa käytetään alumiinisuolayhdisteitä.

Moni uskoo alumiinin aiheuttavan riskin sairastua rintasyöpään, kun alumiini kulkeutuu kainaloista rintoihin.

Onko syöpävaara todellinen?

Ei imeydy elimistöön

Tutkijat eivät ole löytäneet yhteyttä alumiinin ja syövän väliltä.

”On urbaania legendaa, että alumiinia voisi kulkeutua hikirauhasten kautta elimistöön”, viestintäpäällikkö Satu Lipponen Suomen syöpäyhdistyksestä sanoo.

Useimmat markkinoilla olevat antiperspirantit sisältävät alumiinisuoloja. Niiden tehtävänä on muodostaa hikirauhasten pinnalle kerros, joka ehkäisee hikoilua. Myös monet luonnonmukaiset kivideodorantit sisältävät alumiinisuolaa.

Alumiinisuolat eivät pysty imeytymään ihon läpi elimistöön. Alumiini ei siis pääse kulkeutumaan kainaloiden kautta rintoihin kasvattaen rintasyöpäriskiä.

”Alumiinin ja syövän yhteys on ihan uutisankka. Olen käynyt 15 vuotta syöpäkongresseissa, eikä deodorantin ja alumiinin syöpävaaraa ole koskaan käsitelty”, Lipponen toteaa.

Euroopan komission riippumaton tiedekomitea SCCS on arvioinut kosmetiikassa käytetyn alumiinin turvallisuuden viimeksi vuonna 2014. Komitean raportin mukaan tutkimukset eivät tue väitettä, että alumiini vaikuttaisi rintasyöpäriskiin.

Alumiinia lisäaineissa

Ihminen altistuu alumiinille jatkuvasti. Alumiini on maaperän kolmanneksi yleisin alkuaine, ja sitä käytetään esimerkiksi juomaveden puhdistuksessa. Monet ruoissa käytetyt lisäaineet sisältävät alumiinia, ja myös närästyslääkkeet ovat merkittävä alumiinin lähde.

Mikäli munuaiset toimivat normaalisti, ei ravinnon mukana saatu alumiini ole myrkyllistä.

Alumiinin saantia on silti rajoitettu. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on asettanut viikkorajaksi yhden milligramman alumiinia painokiloa kohden. Liiallisella alumiinimäärällä voi olla vaikutuksia keskushermostoon, ja on myös esitetty, että se saattaa aiheuttaa Alzheimerin taudin kaltaista dementiaa.

Satu Lipposen mukaan alumiinin sijaan kannattaa kuitenkin vältellä muita asioita.

”Syövän ehkäisemiseksi tärkeämpää olisi varoa aurinkoa, tupakkaa ja alkoholia. Suomessa kuolee vuosittain tupakanpolttoon yli 50 000 ihmistä, lentokoneellinen joka viikko.”

X