Kohdunkaulansyövästä tuli nuorten naisten sairaus: ”Kaikki esiasteet eivät näy papakokeessa”

Nuoret naiset ovat kuulleet huonoja uutisia.
© iStock
Lähes puolet sairastuneista ovat hedelmällisessä iässä. Ihan aina kohdunkaulansyöpä ei kuitenkaan tarkoita lapsettomuutta, kertoo gynekologisen syövän lääkäri Päivi Pakarinen.

Vuosittain Suomessa sairastuu 150–170 naista kohdunkaulansyöpään. Se on noin viidennes 1960-luvun alun luvuista, jolloin kohdunkaulansyövän seulonnat aloitettiin.

Alle 40-vuotiaiden naisten keskuudessa määrät eivät kuitenkaan ole vähentyneet, vaan vuosittaisten uusien syöpien määrä on kaksinkertaistunut 1990-luvun jälkeen.

”Sen huomaa, jos sairastuneiden määrää tarkastelee ikäryhmittäin. Nykyään lähes puolet sairastuneista on nuoria”, toteaa naistentautien ja gynekologisen syövän erikoislääkäri Päivi Pakarinen Helsingin Naistenklinikalta.

HPV-testi voisi auttaa

Pakarisen mukaan nuorten naisten suuri osuus sairastuneista johtuu osin siitä, että kohdunkaulansyöpää on kahta tyyppiä.

”Toinen näistä syövistä lähtee rauhaskudoksista. Sen esiasteet eivät näy papakokeessa. Jos esiasteita päästäisiin hoitamaan, syöpää ei ehtisi kehittyä.”

Siksi Pakarinen neuvoo, että papakokeen antamaan tulokseen ei kannata tuudittautua kovin pitkäksi aikaa, mikäli oireita on. Oireet voivat olla epänormaalia valkovuotoa, välivuotoja tai yhdyntään liittyvää vuotoa.

”Vaikka papa olisi normaali, mutta oireet jatkuvat, kannattaa käydä uudelleen gynekologilla ja miettiä, pitäisikö papakoe uusia.”

Papakokeen lisäksi osa kunnista on ottanut käyttöön HPV-testit. Niiden avulla voidaan erotella ne naiset, joilla on korkea syöpäriski, ja seurata heitä tarkemmin. HPV- eli papilloomavirus on oleellinen tekijä kohdunkaulansyövän synnyssä.

”Kun HPV-virus tulee mukaan seulontoihin, niiden herkkyys paranee.”

Papakokeeseen kolmikymppisenä

Suomalainen nainen saa kutsun papakokeeseen viiden vuoden välein. Ensimmäinen kutsu tulee useimmissa kunnissa sinä vuonna, kun nainen täyttää 30. Onko tämä liian myöhään?

”Ei siinä mielessä, että alle 30-vuotiailla, ja erityisesti alle 25-vuotiailla, on usein HPV-viruksen aiheuttamia muutoksia, mutta ne paranevat ihan itsestään. Ei olisi järkevää tehdä kalliita tutkimuksia ja hoitoja asioille, jotka hoituvat itsestään ajan kanssa. Hoidoista voisi aiheutua osalle jopa haittaa. Esimerkiksi sähkösilmukkahoidot voivat altistaa ennenaikaisille synnytyksille.”

Pakarisen mukaan nuoret pitävät huolta terveydestään ja hakeutuvat tutkimuksiin oireiden perusteella. Oireiden, kuten valkovuodon ja verisen välivuodon, perusteella papa on syytä ottaa missä iässä tahansa.

”Kohdunkaulasyöpätapauksia löytyy harvemmin seulonnoissa, ja niiden tarkoitus onkin löytää syövän esiasteet. Esiasteet  voidaan helposti hoitaa, jolloin syöpää ei edes kehity.”

Hyvä uutinen: hedelmällisyyden säästävä leikkaus

Yleisesti luultiin pitkään, että kohdunkaulansyöpään sairastuminen tarkoittaa aina lapsettomuutta. Näin ei kuitenkaan enää ole.

Jos syöpä havaitaan siinä vaiheessa, kun syöpäkudosta on alle kaksi senttiä eikä syöpä ole vielä ehtinyt levitä, on mahdollista tehdä leikkaus, joka säästää hedelmällisyyden. Siinä poistetaan osa kohdunkaulasta ja loppuosaan laitetaan tukilanka.

”Sellaiselle potilaalle, jolla on pieni kasvain, tämä on yksi keino saada lapsi. On melkoinen järkytys kuulla, että sairastaa syöpää eikä voi saada lapsia. Tällä leikkauksella on kuitenkin mahdollisuus säilyttää hedelmällisyys.”

Tällaista hoitoa saavat potilaat kuitenkin seulotaan tarkkaan, koska ensisijaisesti on varmistettava, että syöpä pystytään hoitamaan niin, että siitä paranee. Suomessa leikkaukset on keskitetty Helsinkiin. Tällä tavalla leikataan kolmesta viiteen potilasta vuosittain.

”Hyviä tuloksia on tullut, ja lapsia on syntynyt”, Päivi Pakarinen kertoo.

Tutkimusta tarvitaan

Erikoislääkäri Päivi Pakarinen on myös Elämälle ry:n puheenjohtaja. Yhdistys on perustettu reilu vuosi sitten. Sen tavoitteena on tukea nuoria tutkijoita, joiden alaa ovat naistentaudit ja synnytys.

”Nuorille tutkijoille pitää suoda mahdollisuus tehdä tutkimusta, koska tarvitsemme lisää tietoa naistentaudeista. Kun naiset voivat hyvin, kokonaiset perheet voivat paremmin.”

Lue lisää kohdunkaulansyövästä Elämälle ry:n sivuilta, Terveyskirjastosta tai Syöpäjärjestöjen sivuilta.