Totta vai tarua: Johtuuko korkea kolesteroli vain huonoista geeneistä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
korkea kolesteroli
Esimerkiksi kala, pähkinät ja avokado sisältävät hyviä rasvoja. © iStock
Kun kolesterolia haluaa alentaa, ruokavalioon kannattaa lisätä pehmeitä rasvoja, muistuttaa ylilääkäri André Heikius Painoklinikalta.

Korkea kolesteroli johtuu pelkästään huonoista geeneistä

Tarua. Geeniperimä toki vaikuttaa siihen, miten rasva-aineenvaihdunta toimii. Joillakin huono ruokavalio nostaa helpommin kolesteroliarvoja kuin toisilla.

Omilla elintavoilla voi usein vaikuttaa merkittävästi veren rasva-arvoihin. Vaikka olisi perinyt huonot geenit, kolesteroliarvot saa yleensä kohenemaan syömällä terveellisesti, liikkumalla, pysymällä normaalipainoisena ja välttämällä tupakointia.

Poikkeuksena ovat ihmiset, jotka sairastavat suhteellisen harvinaista familiaalista hyperkolesterolemiaa. He tarvitsevat terveiden elintapojen lisäksi lääkehoitoa haitallisen LDL-kolesterolin laskemiseksi.

Lue myös: Kolesteroli koholla? Nämä 18 vinkkiä auttavat kolesterolin hallintaan

Päivässä pitäisi syödä puoli kiloa kasviksia, jotta kolesteroli pysyy kurissa.

Päivässä pitäisi syödä puoli kiloa kasviksia © iStock

Liikunta on helppo tapa parantaa kokonaiskolesterolia

Totta. Liikunta lisää hyvää kolesterolia sekä alentaa huonoa kolesterolia ja triglyseridipitoisuutta. Kolesteroliarvojen takia ei kuitenkaan tarvitse yrittää löytää tehokkainta mahdollista lajia vaan ylipäänsä liikkua arjessa enemmän.

Pienilläkin liikuntahetkillä on merkitystä. Jos tykkää esimerkiksi käydä lauantaisin torilla, sinne kannattaa lähteä kävellen tai pyörällä. Jos pitää musiikista voi mennä vaikka tanssitunnille.

Lue myös: Kolesteroli kuntoon – Tee elämäntaparemontti erikoislääkärin neuvoilla: ”Liikunta kohottaa myös mielialaa – syntyy hyvä kierre”

Kun kolesterolia haluaa alentaa, ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja

Totta. Korkea kolesteroli pysyy kurissa pehmeiden rasvojen avulla ja samalla aivot ja sydän pysyvät hyvässä kunnossa. Pehmeitä rasvoja saa esimerkiksi rypsi- ja oliiviöljystä, pähkinöistä, kalasta ja avokadosta.

Kovia eläinperäisiä rasvoja on syytä pyrkiä välttämään, sillä niillä on taipumus nostaa haitallista kolesterolia. Kovia rasvoja on muun muassa voissa, rasvaisissa maitotuotteissa ja lihassa.

Lue myös: Sokeriarvot ja kolesteroli koholla – Näin Tapio sai luvut ihannetasolle vain neljässä kuukaudessa

kolesteroli laski

Tapio Liukkonen yllättyi kohonneista sokeri- ja kolesterolitasoistaan. © Riikka Hurri

X