Korva tukossa – Voiko kuulo madaltua vahatulppia ehkäisevän korvasuihkeen käytöstä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koska vaikkua kertyy koko ajan lisää, voi olla, että jossain vaiheessa korvakäytävä ­menee kokonaan tukkoon.
Koska vaikkua kertyy koko ajan lisää, voi olla, että jossain vaiheessa korvakäytävä ­menee kokonaan tukkoon. © iStockphoto
”Jos tukkoisia aikoja alkaa olla yhä useammin, kannattaa varata aika korvien puhdistukseen”, neuvoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

”Oikea korva on ollut tukossa enemmän ja vähemmän jo pitkän aikaa.  Vahatulppien ehkäisyyn tarkoitettu korvasuihke on auttanut. Kuinka tiuhaan tällaista ainetta voi käyttää? Heikentävätkö tämän tyyppiset vaivat kuuloa”, lukija kysyy.

Näin hänelle vastaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren:

Vaikunpoisto on kivutonta

Jos korva on ollut pitkään tukossa ja vahatulppien ehkäisyyn käytetty suihke auttaa, korvakäytävässä on luultavasti sen osittain tukkiva vahatulppa, jota suihke pehmentää.

Koska vaikkua kertyy koko ajan lisää, voi olla, että jossain vaiheessa korvakäytävä ­menee kokonaan tukkoon. Jos tukkoisia aikoja alkaa olla yhä useammin, kannattaa varata aika korvien puhdistukseen.

Jotta vaikunpoisto olisi helppoa ja kivutonta, on hyvä käyttää suihketta ennen puhdistusta päivittäin vähintään muutaman päivän ajan.

Korvasuihke kerran viikossa

Kun korvakäytävät on puhdistettu, suihketta on hyvä käyttää noin kerran viikossa. Se riittää pitämään vaikun pehmeänä ja edesauttaa sen luonnollista poistumista. Vahatulppien ehkäisyyn käytetyt suihkeet ovat turvallisia myös pitkäaikaiskäytössä. Ne sisältävät lähinnä ihoa hoitavia ja vaikkua pehmentäviä öljyjä.

Korvakäytävän tukkiva vaikku, neste tai muu ylimääräinen tekijä vaikeuttaa äänten etenemistä tärykalvon läpi välikorvaan ja sen kautta sisäkorvaan kohti kuulohermoja ja kuuloaivokuorta, jossa äänet varsinaisesti aistitaan.

Tukkoinen korvakäytävä kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon

Jos korvakäytävä on tukossa, kuuloaisti ei sinänsä heikkene, mutta äänet aistitaan hiljaisempina. Kun korvakäytävän tukkiva vaikku tai esimerkiksi korvatulppa poistetaan, kuulo palautuu välittömästi ennalleen.

Tukkiva vaikku myös hautoo korvakäytävän ihoa ja saattaa aiheuttaa kivuliaita ja usein harmillisen pitkäkestoisia ­korvakäytävätulehduksia. Tämän vuoksi enemmän vai vähemmän tukkoinen korva kannattaa hoitaa ajoissa ­kuntoon.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Lue myös: Korva lukossa vai tukossa? Näistä syistä oireet johtuvat – Korvalääkäri antaa hoito-ohjeet

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X