Korvia kutittaa – Mikä auttaa jatkuvaan kutinaan? Näin neuvoo erikoislääkäri

Miksi korvat kutisevat? Tavallisin syy korvan kutinalle on ihon kuivuminen, mikä on tavallisempaa jos iho on muutenkin kuiva tai atooppinen. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kutinan syy on hyvin harvoin vaarallinen, mutta pitkittyneet vaivat voivat olla erittäin hankalia hoitaa.

Miksi korvat kutisevat? Tavallisin syy korvan kutinalle on ihon kuivuminen, mikä on tavallisempaa jos iho on muutenkin kuiva tai atooppinen. 
Teksti: Virve Järvinen

Korvia kutittaa, mikä avuksi? Korvien kutinasta voi päästä eroon. Näin neuvoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Mikä korvia oikein kutittaa?

Korvakäytävän iho on hyvin ohutta. Siellä olevan vaikun tehtävä on suojata herkkää ihoa ja edistää veden poistumista korvakäytävästä. Vaikun poisto on tarpeellista vain, jos se tukkii korvakäytävän.

Korvakäytävän ihon hoitoon on tarjolla useita ilman reseptiä saatavia, ihoa kosteuttavia ja suojaavia valmisteita.

Kutinaan voi huoletta käyttää myös antihistamiinitabletteja. Ne eivät vaikuta ihon kuntoon, mutta helpottavat usein raapimisen tarvetta.

Ovatko kuulokkeet tai kuulokoje puhdistuksen tarpeessa?

Korvakäytävän kutina voi johtua myös ulkoisesta syystä, kuten huonosti istuvista tai likaisista kuulokojeista tai kuulokkeista. Jos suurin osa päivästä kuluu kuulokkeet korvissa ja iho alkaa oireilla, on järkevää käyttää malleja, joissa ei ole korvakäytävään ulottuvia äänilähteitä.

Joskus oireen voi aiheuttaa esimerkiksi kynsilakan tai hiusvärien aiheuttama ärsytys tai allergia. Kannattaa miettiä, liittyykö kutina tiettyihin tapahtumiin, kuten kampaamokäynteihin. Jos kutina ei lopu altistavan tekijän poistumiseen, on syytä hakeutua korvalääkärille.

Sienitulehdus korvakäytävässä aiheuttaa myös kutinaa

Korvakäytävän sienitulehdus voi aiheuttaa hankalan kutinaoireen. Sienitulehduksen tavallisin syy on bakteerien aiheuttamaan korvakäytävätulehdukseen käytetty antibiootti-kortisonitippa, joka luo pitkään käytettynä otolliset olosuhteet sienikasvulle.

Kutina voi olla sietämätöntä ja johtaa pahimmillaan hankalasti hoidettavaan korvakäytävätulehduskierteeseen. Useimmat kutinan syyt saa hoidettua kotikonstein. Jos näin ei käy, ei lääkärille menoa kannata pitkittää. Kutinan syy on hyvin harvoin vaarallinen, mutta pitkittyneet vaivat voivat olla erittäin hankalia hoitaa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 8/20.

Lue myös: Miten korvien puhdistus vaikusta onnistuu, jos niitä ei saa kaivaa?

Lue myös: Tinnitus saa korvat soimaan – Onko tinnitukseen tehokasta hoitoa? Näin neuvoo erikoislääkäri

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X