Voiko nikotiinipurkkaan jäädä koukkuun?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Nikotiinikorvaustuotteet auttavat eroon tupakoinnista. © Colourbox
Nikotiinikorvaushoidot auttavat tehokkaasti irti tupakasta, kertoo aiheesta useita kirjoja tehnyt naistentautien erikoislääkäri Hannu Vierola Terveystalosta.

Nikotiinikorvaustuotteet ovat turvallisia.

Totta. Verrattuna sähkötupakkaan ja nuuskaan, nikotiinikorvaustuotteet ovat turvallisempia. Niistä saatava haitallinen nikotiini on tupakkaan verrattuna vähäistä. Suositeltu käyttöaika tuotteille on 1−3 kuukautta, jonka aikana niiden käyttöä vähennetään tarpeen mukaan. Nikotiinipurukumi kannattaa vaihtaa ksylitolipurkkaan 3−4 kuukaudessa. Riski saada vieroitusoireita korvaushoidon lopetusvaiheessa on vähäinen.

Korvaushoitoon jää koukkuun.

Tarua. Riski jäädä koukkuun on erittäin pieni. Vain 1,3 prosenttia käyttää nikotiinituotteita vuoden päästä tupakoinnin lopettamisesta. Lääkärit suosittelevat nikotiinikorvaushoitoa vain tupakoinnin lopettamisen vieroitusoireiden hoitoon. Korvaustuotteita on tarjolla monipuolisesti: nikotiinipurukumeja ja -tabletteja sekä suusumute. Jos polttaa yli askin päivässä, näiden tuotteiden rinnalle kannattaa käyttää esimerkiksi nikotiinilaastaria.

Nikotiinituotteiden käyttö on halpaa.

Totta. Nikotiinituotteet ovat neljäsosan halvempia kuin tupakka. Ne tulevat harvoin tupakkaa kalliimmiksi, sillä niitä ei suositella nautittavaksi jatkuvasti, vaan silloin kuin tarve ilmenee. Tupakoinnin lopettamisen vaikeutta suurennellaan, sillä lähes puolet tupakoivista ihmisistä pääsee irti tupakasta ilman korvaushoitoja.

X