Kroonista nivelreumaa sairastavat kärsivät myös parodontiitista – Väitös: ”Reuman aktiivisuus on yhteydessä suun terveyden heikkenemiseen”

Nivelreumapotilailla esiintyy runsaasti hampaiden kiinnityskudossairautta. Jatkossa pitäisi tutkia, onko parodontiitin hoidolla vaikutusta reuman aktiivisuuteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nivelreumapotilailla esiintyy runsaasti hampaiden kiinnityskudossairautta. Jatkossa pitäisi tutkia, onko parodontiitin hoidolla vaikutusta reuman aktiivisuuteen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Uuden väitöstutkimuksen mukaan jopa yli 80 prosenttia nivelreumapotilaista sairastaa parodontiittia eli hampaiden kiinnityskudossairautta.

Ientulehdusta aiheuttavat parodontiittibakteerit olivat melko yleisiä myös tutkimuksen verrokkiryhmällä.

Tutkimus osoittaa kuitenkin, että nivelreumaa sairastavien suunterveys on jo sairastumisen alkuvaiheessa heikompi kuin perusterveillä ihmisillä.

Väitöstutkimukseen osallistui 28 kroonista nivelreumaan sairastavaa potilasta, joista 85 prosenttia kärsi myös parodontiitista.

Varhaisen vaiheen 53 nivelreumapotilaasta parodontiittia esiintyi noin 80 prosentilla ja 43 verrokista noin 40 prosentilla.

Nivelreumapotilaiden suunterveys on heikko jo alkuvaiheessa

Seurannan aikana havaittiin, että nivelreumapotilaiden tulehdusta kuvaavien MMP-8- ja IL-6-merkkiaineiden pitoisuudet syljessä olivat tavanomaista korkeampia.

Kroonista nivelreumaa sairastavilla molempien aineiden pitoisuudet olivat poikkeavan korkeat läpi seuranta-ajan. Varhaisvaiheen potilailla puolestaan syljen MMP-8-pitoisuus oli poikkeavan korkea erityisesti tutkimusvaiheen alussa.

Reumalääkitys ei vaikuttanut syljen MMP-8-tasoon, eikä syljen eritys muuttunut tutkimuksen aikana.

”Nivelreumapotilailla suun terveys näyttää olevan jo taudin varhaisvaiheessa huonompi kuin terveillä verrokeilla, mikä voidaan havaita myös syljen MMP-8-merkkiaineen tasosta. Lisäksi reuman aktiivisuus on yhteydessä suun terveyden heikkenemiseen”, väitöstutkimuksen tehnyt hammaslääkäri Leena Äyräväinen toteaa.

Jatkossa halutaan selvittää, vaikuttaako suunhoito nivelreuman aktiivisuuteen

Leena Äyräväinen toivoisi aiheesta lisätutkimuksia laajemmilla aineistoilla.

”Olisi myös mielenkiintoista tutkia, miten nivelreumapotilaiden suun säännöllinen hoito ja parodontiitin hoitaminen vaikuttaisivat heidän suunterveyteensä ja olisiko suunhoidolla vaikutusta nivelreuman aktiivisuuteen”, Äyräväinen sanoo.

Parodontiitti voikin kehittyä suussa salakavalasti vuosikausia ja olla pitkään lähes oireeton. Hammaskivi aiheuttaa ja ylläpitää ientulehdusta, jonka ensimmäinen merkki on verenvuoto hampaita harjattaessa.

Suunterveydestä on tärkeää huolehtia, sillä hammastulehdus voi johtaa jopa verenmyrkytykseen eli vakavaan yleistyneeseen infektioon.

X