Kuinka vältän jalkasienen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sienet viihtyvät lämpimässä ja kosteassa ja sieltä ne tarttuvat myös ihmiseen. Rikkoutunut iho lisää riskiä saada tartunta.

1. Mikä aiheuttaa jalkasienen?

Jalkasieni on rihmasienten eli Trichophyton rubrum ja Trichophyton mentagrophytes -sienten aiheuttama ihon tulehdussairaus, myös jalkasilsana tunnettu.

2. Mistä jalkasienen saa?

Sienet viihtyvät lämpimässä ja kosteassa, kuten pesu- ja allastiloissa. Tartunnan voi saada liki mistä vain, missä ihmiset liikkuvat paljain jaloin: jumppasalista, pukuhuoneesta, miksei kaverin kotoakin – paikasta, jossa hoitamaton sienijalka on liikkunut. Saunan kuumuudessa sienet sen sijaan viihtyvät huonosti.

Myös ahkera kumisaappaiden käyttäjä voi saada jalkasienen, sillä saappaissa iho hautuu eikä ilma kierrä.

3. Kuinka yleinen vaiva jalkasieni on?

Arviolta yksi ihminen kymmenestä saa joskus jalkasienen. Se kiusaa miehiä naisia useammin. Nuoren ihmisen jalkasieni paranee helpommin kuin vanhan.

Lapsilla jalkasienitartunnat ovat äärettömän harvinaisia. Iäkkäillä ne ovat jo tavallisempia. Iän myötä iho ohenee ja rikkoutuu aiempaa herkemmin ja sieni tulee herkästi rikkoutuneeseen ihoon. Iäkkäillä on myös monesti sairauksia, jotka alentavat vastustuskykyä. Esimerkiksi diabetes on tällainen sairaus.

Vaikka jalkasieni on hyvin yleinen vaiva, se ei tartu muihin tulehdussairauksiin verrattuna mitenkään erityisen herkästi. Perimäkin vaikuttaa jonkin verran siihen, kuka saa sienen ja kuka ei.

4. Mistä tunnistan jalkasienen?

Yleisimmin jalkasieni tulee ahtaaseen nelos- ja viitosvarpaan väliin. Se voi tulla jalkapohjaankin, jolloin sitä kutsutaan mokkasiinisilsaksi. Mokkasiinisilsa paksuntaa koko jalkapohjan. Sienikohdassa iho punoittaa ja hilseilee, on rikki ja usein hautunut vastaavalla tapaa kuin sormet käsitiskin jälkeen. Kohtaa myös kutittaa. Joskus kutina voi olla niin kovaa, että se herättää unesta. Alkuvaiheessa sieni ei välttämättä tunnu miltään.

5. Voiko sieni levitä muualle kehoon?

Varpaan välistä sieni voi laajeta jalkapohjaan. Kun kutisevaa ihoa raapii, sieni pääsee kulkeutumaan sormien välityksellä muualle ihoon: miehillä tyypillisesti nivustaipeeseen. Kämmeniin ja joskus jalkapohjaan levinnyt sieni voi nostattaa iholle pieniä rakkuloita. Hoitamaton jalkasieni leviää useimmiten kynteen. Kynsisienitartunnassa kynsi paksuuntuu ja muuttuu väriltään kellertäväksi. Sienikynttä on vaikea leikata.

Sieni rikkoo ihoa, ja rikkoutunut iho toimii porttina bakteereille, jotka voivat aiheuttaa henkeä uhkaavan syvän ihotulehduksen, kuten ruusun. Ruusutauti eli erysipelas on ärhäkkä yleisinfektio, korkeakuumeinen ihon, ihonalaisen kudoksen ja imuteiden tulehdus. Noin viidellä prosentilla sairastuneista sen aiheuttajabakteeri löytyy myös verenkierrosta, mikä lisää verenmyrkytyksen vaaraa. Ruusupotilaat vaativat liki aina sairaalahoitoa.

6. Auttavatko apteekin itsehoitolääkkeet sieneen?

Jos apteekin paikallisia itsehoitolääkkeitä käytetään ajoissa, ne auttavat. Paikallisvalmisteet ovat voiteita, sumutteita ja puutereita. Mutta hoito pitää saattaa loppuun asti, eli käyttää vielä muutama viikko oireiden loppumisen jälkeenkin. Tosin markkinoilla on kertahoitokin.

Jos sieni on levinnyt kynteen, itsehoitolääkkeistä ei yleensä ole hyötyä. Kynsisilsan hoito vie niin kauan kuin kynsi on kokonaan uusiutunut, jopa yli kuusi kuukautta. Varsinkin isovarpaan kynsi kasvaa ikäihmisillä hitaasti.

7. Koska tarvitaan lääkäriä?

Ellei apteekin apu auta, kutina on kovaa tai sieni paranee, mutta uusii herkästi, tarvitaan lääkäriä. Lääkäri voi varmistaa diagnoosin viljelyllä ja määrätä suun kautta otettavia lääkkeitä. Tosin näytettä ei kannata ottaa, ennen kuin ulkoisesta sienilääkehoidosta on kulunut kuusi viikkoa.

Kynteen ja jalkapohjaan levinnyt sieni vaatii lääkärin apua, ja kynsisieni on kieltämättä tällöinkin hankala häädettävä. Varvasvälisienen huolellinen hoito ehkäisee kynsisientä. Mikään sieni ei parane omin päin.

8. Miksi sienilääkkeistä varoitellaan?

Sekä ulkoisesti että sisäisesti käytettävillä sienilääkkeillä on haittansa ja yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Osa sienilääkkeistä saattaa esimerkiksi aiheuttaa verenohennuslääkettä käyttävälle verenvuotoja.

Lääkeostoksille tulee ottaa ajan tasalla oleva lista käytössä olevista lääkkeistä.

9. Kuinka herkästi sienitauti uusiutuu?

Ellei itsehoitolääkettä käytetä tarpeeksi pitkään, sieni uusiutuu. Uusiutuvan vaivan takana voi olla myös jokin selvittämistä kaipaava perussairaus, joka heikentää vastuskykyä. Toistuvissa tapauksissa kannattaa miettiä myös harrastuksia ja kenkäpolitiikkaa – sitä, ovatko olosuhteet omassa elämässä sienille suotuisat.

10. Kuinka tartuntaa voi ehkäistä?

Rikkoutunut iho on riski, joten ihon kunnosta huolehtiminen ehkäisee sieniä. Varvasvälit kuivataan aina pesun jälkeen, ja jos ne ovat kovin ahtaat, niihin voi ripsauttaa talkkia. Varvasväleihin kannattaa kurkata säännöllisesti, jottei infektio huomaamattomana pitkittyisi.

Sopivan kokoiset kengät ehkäisevät osaltaan sientä: kahden laitimmaisen, ennestäänkin ahtaan varpaan välistä tulee vielä ahtaampi, jos kengät ovat käyttäjälleen liian pienet ja viitosvarvas jää nelosvarpaan alle. Kenkiä kannattaa vaihtaa päivän mittaan.

Sienirihmat ja -itiöt jäävät elämään kenkiin. Jos sienitauti uusii usein, käytetyimmistä kengistä kannattaa ehkä luopua ja sirotella toisiin muutaman viikon ajan sienilääkepulveria.

Sukkienkin pitää olla oikeankokoiset ja mielellään hengittävää materiaalia. Urheilukäyttöön kannattaa valita tekninen sukka. Se päästää hien lävitseen ja pitää jalat kuivina. Jos sienitauti uusii, sukkapyykki kannattaa pestä 60 asteessa.

Julkisissa pesutiloissa on hyvä pitää suihkusandaaleja ja liikuntatiloissa tossuja. Suihkussa käynnin jälkeen on hyvä kuivata lattia. Myös kylpytilan maton pitäisi kuivahtaa välillä.

 

Asiantuntijana Sari Huikko-Tarvainen, ihotautien erikoislääkäri, Iholääkäripiste, Jyväskylä.

Seura 38/2013

X