Kuivattaako pesu ihoa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Innokas saippuan käyttö saattaa poistaa ihoa suojaavaa rasvakerrosta. Välillä kannattaa peseytyä pelkällä vedellä, kertoo ihotautien erikoislääkäri, professori Sakari Reitamo HYKSin Iho- ja allergiasairaalasta.

Peseytyminen voi kuivattaa ihoa.

Totta. Peseytyessä käytetty saippua saattaa kuivattaa ihoa. Saippua poistaa ihosta rasvakerrosta, joka suojaa koko kehoa. Sen sijaan pelkällä vedellä peseminen ja sen jälkeen perusvoiteen lisääminen ylläpitää terveen ihon hyvinvointia. Jos on syytä käyttää saippuaa, kannattaa valita jokin nestemäinen, jonka pH-arvo on noin 5.

Pakkasella ulkoillessa kannattaa lisätä voiteita ihon suojaksi.

Tarua. Voiteet eivät estä ihon paleltumia. Vesipitoisia voiteita ei kannata sivellä ihoon ennen pakkaseen lähtemistä, koska ne voivat edesauttaa paleltumista. Vedettömät voiteet taas voivat aiheuttaa valheellisen lämmön tunteen ilman, että niistä olisi suojaa.

Iän myötä iho käy entistä kuivemmaksi.

Totta. Iho ohenee iän myötä ja samalla se menettää luontaista kosteuttaan – se ikään kuin lakastuu. Myös talia erittävien rauhasten toiminta hidastuu, mikä kuivattaa ihoa. Tähän auttaa hyvän perusvoiteen käyttö. Toisaalta esimerkiksi atooppinen ihottuma voi jopa parantua iän karttuessa, eli kaikki ikääntyvään ihoon liittyvät muutokset eivät ole huonoja.

Seura 02/2015

X