Kuiviin silmiin on muitakin hoitoja kuin silmätipat – Lue lääkärin neuvot

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Joskus silmäoireiden takana voi olla esimerkiksi allergia, joka sekin on syytä pois sulkea tai hoitaa.
Joskus silmäoireiden takana voi olla esimerkiksi allergia, joka sekin on syytä pois sulkea tai hoitaa. © iStockphoto
Kuivasilmäisyys on varsinkin naisilla tavallinen, iän myötä yleistyvä oire. Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen antaa neuvot kuivasilmäisyyden hoitoon.

”Silmäni tarvitsevat jatkuvasti kostutustippoja. Miten pääsisin tippakoukusta? Onko kuiviin silmiin muita hoitoja?”

Näin kysymyksiin vastaa asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Kuivat silmät oireina monesta eri syystä

Kuivasilmäisyys on varsinkin naisilla hyvin tavallinen, tyypillisesti iän myötä yleistyvä oire. Silmien kuivuus johtuu usein ulkopuolisista seikoista, kuten tuulesta tai sisällä kuivasta ilmasta tai koneellisesta ilmanvaihdosta. Kuiva silmä oireilee helpommin ilman epäpuhtauksien, kuten savun tai pölyn, sekä kirkkaan valon takia.

Silmien kuivumisen takana voi olla myös sisäisiä tekijöitä. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tai reumaattiset sairaudet sekä monet ihosairaudet, kuten atopia, voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Myös useilla lääkkeillä on sivuvaikutuksena silmien kuivuminen.

Lue myös: Kiusaavatko kuivat silmät? Lievennä kuivuutta silmätipoilla ja lämpöhoidoilla – Lue silmälääkärin vastaukset 10 kysymykseen

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Kuiviin silmiin auttaa Omega 3 -rasvahappojen nauttiminen

Lieväasteinen silmien kuivuminen voidaan hoitaa välttämällä ulkoisia oireita aiheuttavia tekijöitä ja kostuttavilla silmätipoilla. Omega 3-rasvahappojen nauttiminen voi lievittää oireita.

Luomireunan lämpöhauduttelulla voidaan avata silmän pinnan voiteluainetta tuottavien rauhasten tiehyitä. Lämpöhaudutteluhoitoa voi toteuttaa varovaisesti itse lämpimin käärein tai sitä on saatavissa joillakin palvelutuottajilla.

Hankalien oireiden kohdalla olisi syytä käydä silmälääkärin vastaanotolla, jotta saataisiin selville mahdolliset taustalla olevat yleissairaudet tai lääkitykset.

Joskus silmäoireiden takana voi olla esimerkiksi allergia, joka sekin on syytä pois sulkea tai hoitaa. Silmälääkäri voi hoitaa vaikeaa kuivasilmäisyyttä myös lääkkeiden avulla.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Lue myös: Mistä apua kuiviin silmiin? Kuinka usein kosteuttavia silmätippoja pitää käyttää? Näin erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X