Kuivuuko suu yöllä? Suosi pureskelujumppaa, jotta aktivoit sylkirauhasen

Joskus suun kuivuuden syyksi paljastuu limakalvoja ärsyttävä suuvesi tai vaahtoava hammastahna, kertoo hammaslääkäri Sirkku Brander Myyrmäen hammaslääkäriasemalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joskus suun kuivuuden syyksi paljastuu limakalvoja ärsyttävä suuvesi tai vaahtoava hammastahna, kertoo hammaslääkäri Sirkku Brander Myyrmäen hammaslääkäriasemalta.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Kuiva suu kertoo janosta

Tarua.

Janon lisäksi moni muukin seikka saattaa kuivattaa suuta: muun muassa väkevä suuvesi, vaahtoava, natriumlauryylisulfaattia sisältävä hammastahna, alkoholi, sädehoito, jopa stressi. Joskus suun kuivuutta aiheuttaa syljen eritystä vähentävä lääkitys, kuten jotkut psyyken ja allergian hoitoon tarkoitetut lääkkeet.

Kyse voi olla myös sylkirauhasongelmasta, jossa syljen mineraaleista sakkautunut kivi tai kasvain tukkii sylkitiehyen.

Ikääntyminenkin vähentää syljen erittymistä kudosmuutosten edetessä ja pureskeluvoiman vähetessä. Jos käytössä on lisäksi entistä vähemmän hampaita, sylkirauhanen ei enää stimuloidu riittävästi.

Kuivaa suuta on vaikea todeta

Tarua.

Syljen eritystä voidaan mitata hammaslääkärin vastaanotolla. Mittausputkiloon sylkemällä selvitetään, kuinka monta millilitraa sylkeä erittyy tietyn ajan kuluessa. Silloin paljastuu, onko syljen vähyys todellinen ongelma vai pelkästään subjektiivinen tuntemus. Kuivan suun tunne voi liittyä pelkotiloihin ja ahdistukseen.

Oliiviöljy kostuttaa suun

Totta.

Yöllä syljen eritys lakkaa lähes kokonaan. Öistä suun kuivuutta voi lievittää levittämällä kielelle ja limakalvoille ½ teelusikallista oliiviöljyä ennen nukkumaanmenoa. Päiväsaikaan kuivaa suuta hoidetaan sylkirauhasta aktivoimalla.

Porkkanan rouskuttaminen on oivaa pureskelujumppaa. Myös ksylitoli-purukumi hyödyttää suun kuivuudesta kärsivää: jauhamisliike käynnistää syljen tuotannon, ja ksylitoli lisää syljen eritystä.

X