Kumpi virkistää yötyöläistä paremmin, kahvi vai energiajuoma?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
kahvitauko
Aamuyöstä nautittu kahvi saattaa vaikeuttaa yövuoron jälkeistä nukahtamista. © Colourbox
Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan kuormittavassa työssä.

Vuorotyö kasvattaa riskiä sairastua.

TOTTA. Tutkimusten mukaan vuorotyö voi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja rintasyöpään. Yötyö ja valvominen aiheuttavat univajetta ja vuorokausirytmin siirtymistä, ja unen häiriytyminen puolestaan lisää sairastavuutta. Riskejä voidaan hallita hyvällä vuorosuunnittelulla.

Kirkasvalo piristää yötyöläistä.

TARUA. Kirkasvalolla voidaan parantaa vireyttä, mutta koko yötä ei kannata viettää kirkkaassa valossa. Se häiritsee hormonitoimintaa ja siirtää vuorokausirytmiä, mikä taas voi lisätä sairastumisriskiä. Kofeiini on turvallisempi keino piristyä. Aamuyöstä kofeiinin nauttimista kannattaa kuitenkin harkita, jotta nukahtaminen ei yövuoron jälkeen vaikeudu. Kahvi on energiajuomia parempi kofeiininlähde, sillä energiajuoma voi saada sokeriarvot heittelemään, ja se taas vaikuttaa vireystilaan.

Jaksamista voi lisätä elämäntavoilla.

TOTTA. Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan kuormittavassa työssä. Aerobinen sykettä nostava liikunta nopeuttaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Myös ravitsemukseen täytyy kiinnittää huomiota. Vaikka ihminen valvoisi yöllä, elimistö on univaiheessa. Pääsääntö on, että raskasta ateriaa ei tulisi syödä enää puolen yön jälkeen. Yövuorossa kannattaa syödä kevyttä kasvisruokaa.

X