Kumppani tuntuu vieraalta – Miten palauttaa seksin huuma ja tunneyhteys parisuhteeseen? Näin neuvoo seksuaaliterapeutti

Pitkässä parisuhteessa henkinen yhteys voi hiipua ja viilentää vuoteen. Kun yhteys palaa, seksi nousee uudelle tasolle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pitkän parisuhteen aikana käydään läpi monenlaisia vaiheita.

Pitkässä parisuhteessa henkinen yhteys voi hiipua ja viilentää vuoteen. Kun yhteys palaa, seksi nousee uudelle tasolle.
Teksti:
Virve Järvinen

Kun kumppani tuntuu vieraalta, ei seksikään maistu. Miten palautta ilo, innostus ja seksin huuma parisuhteeseen? Näin neuvoo rakkauselämässä uuteen alkuun  seksuaaliterapeutti Pauliina Flang.

1. Miksi oma kumppani alkaa tuntua vieraalta?

Aika tekee tehtävänsä. Ihminen muuttuu, ja elämä jättää meihin jälkensä. Emme ole samanlaisia pari- ja viisikymppisinä.

Parisuhteessa on vaiheita, jolloin ollaan tiiviimmin yhdessä ja välillä etäännytään. Ruuhkavuosissa ja omien iäkkäiden vanhempien hoitorumbassa arki voi kuormittaa ja viedä parin kauemmas toisistaan.

Samalla tavalla kuin erkanemme vanhemmistamme, eriydymme kumppanistamme – ja näin pitääkin. Parisuhde on kahden erillisen yksilön kimppa.

Lue myös: Kun mies ei halua seksiä – Näin seksuaaliterapeutti tukee puolisoa, joka kokee läheisyydenkaipuun musertavan parisuhteen

2. Mitä tarkoitetaan pari­suhteessa henkisellä yhteydellä?

Meillä jokaisella on tarve olla turvassa ja tarve tulla kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi.

Henkinen eli tunneyhteys on kykyä tunnistaa nämä tarpeet itsessä ja toisessa, sekä osata sanoittaa omat ja toisen tarpeet ja tunteet sekä vastata niihin.

3. Mistä tunneyhteyden tunnistaa?

Tunnesuhteesta kertoo tunne, että ymmärtää toista ja tulee itse ymmärretyksi, eli on ikään kuin samalla taajuudella toisen kanssa.

Toiseen ihmiseen liittyminen, toisen ihmisen lähellä olo ja omien tunteiden ilmaiseminen on toisille luontaisesti vaikeampaa. Tämä voi näyttäytyä viileytenä ja välinpitämättömyytenä.

Lue myös: Seksi vaatii viiniä – Miksi ”kone” ei käynnisty eikä mieli virity ilman lasillista? Näin ohjaa seksuaalineuvoja parempaan seksiin

4. Miten tunneyhteys vaikuttaa seksiin?

Kun parin välillä vallitsee tunneyhteys, seksi voi nousta uudelle tasolle. Siitä voi tulla intensiivisempää ja vähemmän orgasmikeskeistä seksiä, joka vastaa syvemmin tarpeisiimme.

Parhaimmillaan intiimissä parisuhteessa kumpikin osapuoli voi olla mukana seksissä sieluun asti alasti ja jakaa itsestään jotain pintaa syvempää; itkeä, nauraa tai hassutella avoimesti.

5. Palaako tunneyhteys, jos jaksaa odottaa?

Alamme parisuhteessa herkästi olettaa asioita ja vetää omista tulkinnoistamme vääriä johtopäätöksiä. Syy kumppanin viileältä tuntuvaan käytökseen voi olla vaikka väsymyksessä, mikä selviää kysymällä. Kun suhteessa keskustellaan avoimesti, tunneyhteys syvenee.

Joskus yhteyden palauttaminen edellyttää tietoisia askelia toista kohti. Tähän ei tarvita treffiviikonloppuja tai kuherruslomia. Pienet eleet ja teot arjessa riittävät. Merkitykselliset katseet, kosketukset ja kuuntelemiseen keskittyminen kertovat, että näen sinut.

Lue myös: ”Minne katosi läheisyys, seksi ja hauskanpito?” Tiina, 35, huolestui – Mitä tehdä, kun oma puoliso on kännykkäriippuvainen?

6. Tarvitaanko parisuhdepuhetta?

Puhetta tarvitaan, mutta jatkuva parisuhdepuhe voi olla raskasta. Kaikki ihmiset eivät kommunikoi puhumalla, vaan jäsentävät ajatuksiaan paremmin kirjoittamalla.

Syy puhumattomuuteen ei ole aina puhujassa, kuten parisuhdeterapiasta tutusta harjoituksesta voi huomata. Siinä kumpikin osapuoli saa viisi minuuttia aikaa puhua ilman, että toinen keskeyttää. Myöhemmin toinen voi sanoa, että puhuminen oli yllättävän helppoa, kun kukaan ei keskeyttänyt.

Lue myös: Onnistuneen seksin edellytys on rehellisyys – Ali, 58: ”Hyvässä seksissä fyysisyys unohtuu”

7. Miten huomaan kumppanin arjessa?

Pidin siitä, kun sinä – harjoituksella voidaan lisätä parisuhteessa kumppanin huomioivaa kommunikointia. Harjoituksessa kumpikin kertoo kolme mukavalta tuntuvaa asiaa, jotka toinen on päivän aikana tehnyt tai sanonut.

Pidin siitä, kun sinä keitit minulle aamukahvia. Pidin siitä, kun kehuit mekkoani. Pidin siitä, että lähdit kanssani lenkille. Mitä enemmän harjoitusta tekee, sitä helpompi lausetta on jatkaa.

Meillä jokaisella on tarve olla turvassa ja tarve tulla kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi.

8. Kuinka palauttaa seksiin nuoruuden huuma?

Ihminen ei voi olla ikuisesti rakastunut, mikä on vain hyvä asia. Rakastuminen on melkoinen hormonimylläkkä, joka jatkuvana näännyttäisi ihmisen.

Suhteen alussa seksi on usein spontaania ja siihen liittyy virittelyä ja viettelyä. Näiden ylläpito on mahdollista pitkässäkin suhteessa. Se edellyttää seksipuhetta ja ymmärrystä siitä, että seksi on muutakin kuin pelkkää yhdyntää.

Seksin kuuluukin muuttua pitkässä parisuhteessa. Se ei tarkoita sitä, etteikö seksi voisi olla tällöinkin hyvää tai spontaania.

9. Miksi seksistä kannattaa puhua?

Seksistä puhuminen kumppanin kanssa on vaikein seksitemppu. Vain kysymällä toisiltamme voimme saada selville, mitä kumpikin tuntee tai ajattelee seksistä.

Yhdessä voidaan keskustella vaikka siitä, mitä seksi antoi kullakin hetkellä ja mitä siihen toivoisi lisää seuraavalla kerralla. Seksipuhe on puhetta yhteisistä kokeiluista ja tavoista, joilla nautintoa voisi lisätä. Sillä voi selvittää, mistä toinen syttyy tällä hetkellä ja tässä elämänvaiheessa.

Seksipuhe pitää virettä yllä. Se voi lisätä seksuaalista itsetuntoa. Halutuksi itsensä tunteva kumppani innostuu itsekin avautumaan.

Lue myös: Haluatko enemmän seksiä? Seksuaaliterapeutti neuvoo, miten seksi paranee ja paljastaa seksiasentojen kestosuosikin – Lue myös vinkit sooloseksiin!

10. Mitä jos seksipuhe on vaikeaa?

Seksistä puhuminen voi olla hankalaa, sillä ihminen paljastaa siinä itsestään paljon. Se tuo lähelle häpeän ja pelon siitä, ettei kelpaa toiselle omanlaisenaan.

Seksipuhetta helpottamaan on kehitelty kysymyskortteja. Ne voivat olla hyviä keskustelunavaajia ja auttaa sanojen asettelussa.

11. Miten voi opetella olemaan seksissä enemmän läsnä?

Seksi ei ole vain fyysistä. Se on ääniä, tuoksuja, makuja ja tuntoa, joihin keskittyminen lisää läsnäoloa. Yhdellä kerralla voi keskittyä niistä yhteen, toisella toiseen, jolloin seksiin tulee myös joka kerta jotain uutta.

Kannattaa hidastaa tahtia: viipyillä ja tutkiskella, mitä itsessä ja toisessa seksin aikana tapahtuu.

Lue myös: Jutta Larm iloitsee Juha-puolisostaan: ”On lahja, että kumppanikin on kiinnostunut seksuaalisuudesta”

12. Voiko omaa keskittymistä lisätä jotenkin?

Jos työasiat pyörivät päässä tai parilla on paljon puhuttavia asioita, on vaikea keskittyä seksiin. Tällöin voidaan ensin käydä yhdessä kävelylenkillä keventämässä mieltä.

Kotona-asuvien lasten vanhempien voi olla vaikea antautua seksiin, jos pelko makuuhuoneen äänistä pitää varpaillaan. Pari voi sopia, että tällä kertaa toinen kuuntelee muuta perhettä ja toinen saa keskittyä hetkeen. Seuraavalla kerralla vuoroja vaihdetaan.

Pauliina Flangin heinäkuussa ilmestyvässä Rakkaus on tekoja arjessa -kirjassa kerrotaan, miten löytää yhteys kumppaniin ja estää etääntyminen arjessa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 7/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X