Kutisee ja kihelmöi – taasko hiivatulehdus?

Alapää voi kutista monen syyn takia. Oleellista on paikantaa, missä kihelmöinti tuntuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alapää voi kutista monen syyn takia. Oleellista on paikantaa, missä kihelmöinti tuntuu.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

1. Mitkä ovat tyypillisimmät syyt alapään kutinalle?

Yleisin syy on hiivatulehduksen aiheuttama infektio. Se aiheuttaa kutinaa tyypillisesti emättimen aukolle ja limakalvoille. Kuivasta ihosta johtuva kutina taas oireilee useimmiten karvoitusalueella.

Moni törmää kutinaan viimeistään vaihdevuosien alkaessa, kun limakalvot alkavat ohentua ja kuivua. Toisinaan kutinan syy on simppeli: liian ahkera peseminen, hiertävät alushousut, liian kireät housut tai pikkuhousunsuojien hauduttava muovi.

Alapään kutina on tärkeä ottaa vakavasti: Suomessa todetaan vuosittain noin 80 ulkosynnytinten syöpää, jotka voivat oireilla kirvelynä ja kutinana. Ulkosynnytinten alueella voi esiintyä myös melanoomaa ja basalioomia eli tyvisolusyöpää.

2. Miten hiivatulehduksen tunnistaa?

Tavallisin oire on ulkosynnyttimien ja emättimen voimakas kutina, joka tekee olon tukalaksi. Valkovuoto voi muuttua tahmeaksi ja kokkareiseksi. Virtsaaminen voi tehdä kipeää ja hiivatulehdukseen voi liittyä myös yhdyntäkipuja, kirvelyä, arkuutta sekä häpyhuulten ja peräaukon tulehdusoireita. Limakalvoilla voi olla haavaumia.

Hiivatulehdus diagnosoidaan lääkärin määräämällä laboratoriokokeella. Mikäli epäilee hiivatulehdusta ensimmäisen kerran, on tärkeä mennä lääkärillä. Myöhemmin tuttuihin oireisiin voi saada apua apteekin ilman reseptiä saatavista itsehoitolääkkeistä, kuten emätinpuikoista. Jos on herkkä saamaan hiivatulehduksen, lääkäriltä kannattaa pyytää antibioottikuurin yhteydessä ennaltaehkäisevää hiivalääkitys. Apteekista voi ostaa kotona tehtävän hiivainfektion kotitestin.

 

3. Mistä muista syistä tulehdus voi johtua?

Tavallisimpia ovat emättimen bakteeritasapainon häiriö eli bakteerivaginoosi ja vaihdevuosien jälkeinen estrogeenivajauksesta johtuva atrofinen vaginiitti. Näiden tyypillisiä oireita ovat lisääntynyt valkovuoto ilman alavatsakipua, valkovuodon tympeä, ”kalamainen” haju ja lievä virtsankirvely.

Emätintulehdus diagnosoidaan oireiden lisäksi usein valkovuotoviljelyn tai papakokeen avulla. Sukupuolitaudin mahdollisuus voidaan sulkea pois ottamalla klamydia- ja tippurinäytteet.

 

4. Miksi limakalvot alkavat iän myötä kuivua?

Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätintä päällystää paksu limakalvo, joka suojaa tulehduksilta ja mekaaniselta kulutukselta. Vaihdevuosien myötä estrogeenin tuotanto alkaa vähentyä, jolloin limakalvo ohenee ja kuivuu. Samalla sitä suojaavat maitohappobakteerit vähenevät.

Kuivista limakalvoista kärsivät toisinaan myös imettävät naiset, koska maitohormoni kuivattaa limakalvoja. Limakalvovaivoja voivat aiheuttaa myös lääkehoito, kuten ehkäisypillerit, endometrioosilääkkeet, solunsalpaajahoito tai munasarjojen toimintahäiriöstä johtuva estrogeenipuutos. Kuivia limakalvoja voi hoitaa reseptivapailla tai lääkärin määräämillä emätintableteilla, -puikoilla tai voiteilla.

 

5. Voiko atooppinen iho kutista alapäässä?

Kyllä. Jos häpyhuulten yläpuolella karvoitusalueella tuntee kutinaa, se on usein merkki ihon kuivumisesta. Mikäli on taipumusta atooppiseen ihottumaan, alueelle voi kokeilla mietoa hydrokortisonivoidetta. Jos se ei auta, lääkäri voi määrätä oireisiin liuosmaista kortisonia.

 

6. Millaisia ihottumia alapäässä voi olla?

Ulkosynnyttimien ihottumista tavallisin on lichen sclerosus eli valkojäkälä ja lichen planus eli punajäkälä sekä psoriaasi. Hoitona käytetään keskivahvoja kortisonivoiteita ja perusvoiteita.

 

7. Mikä on hautuma?

Sen tunnistaa punoittavasta ihosta välilihan ja peräaukon ympärillä sekä kosteuden tunteesta. Useimmat saavat avun perusvoiteesta tai miedosta hydrokortisonivoiteesta, tarvittaessa lääkäri voi määrätä vahvempaa kortisonivoidetta. Ihoa ei saa raapia. Oloa voi lievittää ilmakylvyllä ja nukkumalla ilman alushousuja.

 

8. Kuinka usein alapäätä kannattaa pestä?

Pese intiimialueet kerran päivässä lämpimällä vedellä. Jos iho on herkkä, runsas pesuaineiden käyttö ja tavallinen suihkusaippua voivat ärsyttää. Kannattaa hankkia pH-arvoltaan hapanta pesuainetta ja käyttää sitä säästeliäästi. Kuivaa varovasti, älä hankaa.

 

9. Miksi karvojen ajelu ärsyttää alapäätä?

Häpykarvoituksen tarkoitus on suojata herkkiä limakalvoja. Karvat voi poistaa huoletta, jos se ei aiheuta oireita. Ajeltu alue on altis vaatteiden hankaukselle, mikä voi ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa kirvelyä tai kutinaa. Partaterä altistaa karvatupen tulehdukselle, mikä ilmenee punaisina ja voimakkaasti kutisevina pisteinä.

Kutina voi johtua liian ahkerasta pesemisestä tai hiertävistä alushousuista.

10. Kutisevatko sukupuolitaudit aina?

Sukupuolielinten herpeksen alkuoireisiin kuuluu usein ulkosynnytinten kirvelyä, kihelmöintiä ja kutinaa, minkä jälkeen genitaalialueelle ilmestyy rakkuloita. Herpes-virus jää elimistöön ja aktivoituu uudestaan noin 80 prosentilla potilaista usein fyysisen tai psyykkisen stressin jälkeen tai kuukautisten yhteydessä. Se hoidetaan suun kautta otettavilla viruslääkkeillä tai paikallisella salvalla.

Yleisin sukupuolitauti on klamydia. Se on 90 prosentilla oireeton. Tippuri sen sijaan voi oireilla myös kutisten, se vaatii antibioottihoidon. Jos epäilee sukupuolitautia, kannattaa aina mennä lääkärille.

 

11. Mistä tunnistaa papillomaviruksen?

Virus on usein oireeton ja paranee itsestään, toisinaan se paljastuu papanäytteen muutoksina. Virustyyppejä tunnetaan yhteensä yli sata, joista parikymmentä viihtyy sukuelinten limakalvoilla ja tarttuu helposti sukupuoliyhteydessä. Infektio voi ilmetä kukkakaalimaisina syylinä, jolloin puhutaan visvasyylästä. Oireina voi esiintyä myös kutinaa, haavaumia, kirvelyä, patin tunnetta häpyhuulien, emätinaukon, välilihan tai peräaukon alueella. Osa oireista voi johtua samanaikaisista muista tulehduksista, kuten hiivasta tai herpeksestä.

 

12. Koska on mentävä lääkäriin?

Jos oireet ovat tukalia tai epäilee sukupuolitautia, lääkäriin kannattaa mennä heti. Lieviin oireisiin voi kokeilla itsehoitolääkkeitä. Jos oireet jatkuvat yli kaksi viikkoa, on hyvä hakeutua lääkäriin.

Asiantuntijana LL, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Teija Lehmonen Mehiläisestä Helsingistä. Lähteenä myös terveyskirjasto.fi

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X