Kuumaan autoon jätetyn koiran saa pelastaa vaikka rikkomalla vieraan auton ikkunan

Jaa artikkeliTilaa Seura
© istock
Kesällä koira jätetään kauppareissun ajaksi kotiin, viestintäpäällikkö Miia Lahti Kennelliitosta neuvoo.

Auto on kesällä koiralle turhan kuuma.

Totta. Jos ulkona on parikymmentä lämpöastetta ja aurinkoista, auton sisälämpötila voi tunnissa nousta 50:een, helteellä 80 asteeseen – raollaa olevista ikkunoista huolimatta. Myös varjossa auton sisälämpötila nousee vaaralliseksi. Niin voi käydä ajossakin, ellei autossa ole ilmastointia. Koira ei hikoile kuten ihmiset ja kärsii siksi kuumuudesta. Se viilentää itseään läähättämällä, mikä nostaa auton lämpötilaa entisestään.

 

Koirat kestävät hyvin kuumuutta.

Tarua. Kun koiran ruumiinlämpö nousee 41 asteeseen, se voi saada lämpöhalvauksen. Valitettavasti joka kesä autoon jätettyjä koiria menehtyy lämpöhalvaukseen. Oireita ovat levottomuus, läähätys, horjahtelu ja oksentelu. Ylikuumentunut koira siirretään heti viileään ja sitä jäähdytetään viileällä vedellä tai käärimällä se märkiin pyyhkeisiin. Sille tarjotaan vettä ja se viedään välittömästi eläinlääkäriin.

 

Koiran saa pelastaa toisen autosta.

Totta. Huomauta asiasta auton haltijalle ja ellet tavoita häntä vaikka kuuluttamalla kaupassa, soita hätänumeroon, ota ylös rekisteritunnus ja kellonaika ja valokuvaa tilanne. Koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos. Poliisi tai kuka tahansa muu voi pelastaa koiran rikkomalla auton ikkunan.

FB_logo     Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon     Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

   Tilaa Seura

X