Kärsitkö korkeasta verenpaineesta? Helpoin hoitovinkki tulee tässä: kuuntele päivittäin klassista musiikkia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Musiikin kuuntelu
© istockphoto
Tuoreen tutkimuksen mukaan musiikin kuuntelu lääkkeen ottamisen jälkeen tehostaa lääkityksen vaikutusta.

Verenpaineen hoidossa voi olla mukavatkin puolensa. Sen lisäksi, että ottaa lääkkeensä ja noudattaa terveitä elämäntapoja, potilaat voivat valita päivittäiseen rutiiniinsa myös musiikin kuuntelun.

Tuoreen brasilialaistutkimuksen mukaan musiikin kuuntelu lääkkeen ottamisen jälkeen tehostaa lääkityksen vaikutusta.

Syke ja verenpaine laskivat

Tutkimuksessa oli mukana 37 potilasta, jotka olivat aloittaneet verenpainelääkityksen puoli vuotta aiemmin. Tutkijat tekivät mittauksia kahtena päivänä. Ensimmäisenä päivänä potilaat ottivat verenpainelääkkeen laboratoriossa ja kuuntelivat sen jälkeen klassista musiikkia kuulokkeilla tunnin ajan.

Toisena päivänä sama toistui samalla tavalla mutta ilman musiikkia. Tulokset osoittivat, että syke ja verenpaine laskivat selvästi enemmän sinä päivänä, jolloin lääkitys yhdistettiin musiikkiin.

Tutkijat eivät tiedä varmuudella, miten musiikin verenpainetta alentava vaikutus syntyy. Yksi hypoteesi perustuu siihen, että klassinen musiikki aktivoi parasympaattista hermostoa.

Parasympaattisen hermoston aktivoituminen voi laittaa liikettä suolistokanavaan, mikä puolestaan voi johtaa lääkkeen tehokkaampaan imeytymiseen.
Jo aiemmin on tiedetty, että musiikin kuuntelulla on pieni suotuisa vaikutus verenpaineeseen. Nyt tutkijat osoittavat, että se antaa potkua jopa verenpainelääkkeelle.

X