Eikö ole nopeampaa keinoa hoitaa kynsisientä?

Kynsisieni on kelju vaiva, jonka saa kulkemalla avojaloin julkisissa tiloissa, kertoo ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Jyväskylän terveystalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kynsisientä voi ehkäistä käyttämällä sandaaleja tai tossuja.

Kynsisieni on kelju vaiva, jonka saa kulkemalla avojaloin julkisissa tiloissa, kertoo ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Jyväskylän terveystalosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Mira Kurvinen

Kynsisienen tunnistaa kynnen muutoksista.

TOTTA. Lievä kynsisieni muuttaa kynnen pinnan vaaleaksi. Keltainen ja paksu kynsi on puolestaan merkki pahasta infektiosta. Useimmiten varpaankynnessä esiintyvä sieni-infektio voi alkaa kynnen kärjestä tai reunasta. Tästä se leviää vyöhykkeenä toiseen kynteen, jos sitä ei hoideta.

Pahan kynsisienen hoito on nopea.

TARUA. Valitettavasti pahaksi äityneen kynsisienen hoito kestää lääkitykselläkin kolmesta kuuteen kuukauteen. Lääkityksestä tulee joskus sivuoireita, kuten vatsakipuja, ihottumaa sekä makuaistihäiriöitä. Kannattaa hakeutua hoitoon nopeasti, sillä alkava sieni-infektio voidaan saada kuriin apteekin tuotteilla. Joka tapauksessa ennen hoidon aloittamista on hyvä käydä lääkärissä otattamassa sieninäyte. Lääkäri osaa myös neuvoa, mikä hoitomuoto sopii kenellekin parhaiten.

Kynsisieni ei ole vaarallinen.

TOTTA. Kynnessä oleva sieni-infektio ei ole vaarallinen eikä oireile pahasti. Paha, kynsisienen aiheuttama, kynnen paksuuntuminen voi painaa kengässä tai kutista, mutta suurin vaiva on kosmeettinen eli näkyvä muutos. Eniten kynsisientä esiintyy kosteissa tiloissa, kuten uimahalleissa, saunoissa sekä kuntosaleilla. Kynsisientä voi ehkäistä käyttämällä sandaaleja tai tossuja.

X