Kypärä päähän, pyöräilijä

Kaiken­ikäisten kannattaa käyttää pyöräily­kypärää. Yhteys­päällikkö Varpu Tavaststjerna Liikenne­turvasta kertoo, minkä vuoksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaiken­ikäisten kannattaa käyttää pyöräily­kypärää. Yhteys­päällikkö Varpu Tavaststjerna Liikenne­turvasta kertoo, minkä vuoksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Kaikenikäisten pyöräilijöiden kannattaa pitää kypärää.

Totta. Myös aikuinen pyöräilijä voi joutua yllättäen onnettomuuteen, vaikka hän ajelisi rauhallisesti. Usein onnettomuuden syy on irtohiekka, ratikkakisko tai kuoppa asfaltissa. Monet ikäihmiset suhtautuvat pyöräilykypärään kuin teinit: ”En minä käytä, kun eivät muutkaan”. Kypärää kannattaisi käyttää, koska ikääntyessä reaktiokyky heikkenee ja kehon kyky palautua kolhuista heikkenee.

Kypärän käyttöä liioitellaan, koska se ei suojaa kuin pään.

Tarua. Ei ole järkevää pyöräillä haarniskassa, mutta aivot kannattaa suojata, koska niihin sattuneita vaurioita on vaikea korjata. On tutkittu, että pyöräilykypärän käyttö vähentää kuolemanriskiä yli 70 prosenttia ja aivovammariskiä lähes 90 prosenttia. Reilut 20 vuotta sitten Suomessa kuoli liikenteessä lähes 100 pyöräilijää vuodessa, kun viime vuonna kuolonuhreja oli 18. Tämä johtuu osin kypärän käytön yleistymisestä. Muita syitä ovat pyöräteiden rakentaminen ja taajamien nopeusrajoitusten lasku.

Kun on kerran löytänyt hyvän­mallisen kypärän, sitä kannattaa pitää aina.

Tarua. Sama pyöräilykypärä ei kestä ikuisesti, vaan uusi kypärä kannattaa hankkia noin seitsemän vuoden välein. Jos kypärään tulee kolhu tai painauma, se pitäisi vaihtaa heti. Iskunvaimennuskyky perustuu materiaalin pintajännitykseen, ja pintajännitys pienenee pinnan vaurioiduttua. Kun on löytänyt oman pään muotoon sopivan kypärän, sen merkki kannattaa pitää mielessä hankkiessa uutta.

Seura 22/2013

X