Lääkäri: Kyypakkaus ei auta myrkytysoireisiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kyy on ainoa Suomessa elävä myrkkykäärme. Jos kyy puree, on toimittava nopeasti. © 123 rf stock
Kyytabletin nauttimisesta ei ole apua kyynpuremasta johtuviin myrkytysoireisiin, kertoo osastonlääkäri James Boyd HYKS:in myrkytystietokeskuksesta.

Kyynpurema vaatii aina hoitoarvioinnin.

TOTTA. Jokaisessa purematapauksessa ja -epäilyssä on otettava vähintään puhelinyhteys terveydenhuollon päivystyspisteeseen ja myrkytysoireiden ilmaantuessa soitettava 112:een. Jos oireet etenevät nopeasti, on kiire. Joskus kyynpurema ei sisällä myrkkyä, jolloin oireita ei yllättäen tule. Tavallista on, että parissa tunnissa ilmaantuu paikallisoireita: turvotusta puremajäljen ympärille ja sinimusta väri. Yleisoireet voivat nousta muutamassa minuutissa kyyn pureman jälkeen: vatsakipua, pahoinvointia tai vakavia allergiaoireita, kuten kasvojen turvotusta ja hengitysvaikeuksia. Pään tai kaulan alueen purema voi hankaloittaa nopeasti hengitystä.

Kyypakkaus on hyvä ensihoito.

TARUA. Suun kautta otettavalla kortisonipohjaisella kyytabletilla ei ole vaikutusta myrkytysoireisiin. Pistokohtaa ei myöskään pidä mennä viiltelemään tai yrittää saada myrkkyä imemällä pois. Pistokohta on pidettävä mahdollisimman liikkumattomana, ettei myrkky lähde liikkeelle, ja potilas on toimitettava nopeasti hoitoon.

Kyynpurema on vaarallinen lapsille.

TOTTA. Vanhukset ja alle 15-vuotiaat lapset ovat suurimmassa vaarassa kyynpureman jälkeen. Pikkulapset on toimitettava viipymättä hoitoon, vaikka he olisivat oireettomia. Muita riskiryhmiä ovat raskaana olevat naiset sekä vakavasti sairaat henkilöt, joiden elimistö on jonkin perussairauden heikentämä.

X