Joukko äitejä Helsingin Marian sairaalan lastenhoidon neuvonta-asemalla noutamassa vaatepakkauksia 1938.

(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Mikä?

Mannerheimin lastensuojeluliitto, MLL, avasi Suomen ensimmäisen neuvolan vuonna 1922. Se sijaitsi Helsingin Kalliossa, lastensairaala Lastenlinnan halkokellarissa.

Tavoitteena oli opettaa äidit hoitamaan lapsiaan. Varsinkaan köyhillä perheillä ei ollut varaa lääkäreihin, joten maksuttomalle hoidolle ja terveysneuvonnalle oli tarvetta.

 

Miksi se on merkittävä?

Neuvoloissa pienten lasten äidit saivat opastusta lasten hoitoon ja ruokintaan. Sata vuotta sitten moni pikkulapsi menehtyi aliravitsemuksen lisäksi tauteihin, kuten ripuliin, rokkotauteihin, tuberkuloosiin ja kurkkumätään. MLL:n arkistoasiantuntija Roope Hollménin mukaan neuvolajärjestelmän tavoite oli sairauksien ennaltaehkäisy.

Pitkälti neuvoloiden ansioksi voidaan lukea, että Suomen imeväisyyskuolleisuus on laskenut sadassa vuodessa 14 prosentista 0,17 prosenttiin. Alhaisempi imeväiskuolleisuus on vain Islannissa eli 0,13 prosenttia.

 

Kuka keksi?

Neuvolajärjestelmän idea on lähtöisin Saksasta, Berliinin Kaiser Auguste Victroria Haus -sairaalasta. Suomeen sen toi sairaalassa työskennellyt lastenlääkäri Arvo Ylppö.

Perustamisensa aikaan neuvoloilla oli ristiriitainen leima. Yksi perustajista oli marsalkka Mannerheimin sisko Sophie Mannerheim. 1920-luvulla työväenluokan perheillä saattoi olla korkea kynnys tuoda lapsiaan valkokaartin kenraalin siskon perustamaan neuvolaan.

Ylpön ideologian mukaan jokainen lapsi on arvokas ja hän onnistui neuvolajärjestelmän kautta hälventämään kansalaissodan aiheuttamia jännitteitä.

X