Totta vai taru: Voiko kumisaappaiden käyttö aiheuttaa levottomat jalat?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
levottomat jalat
Levottomilla jaloilla tarkoitetaan alaraajojen epämiellyttävää tuntemusta, joka pakottaa liikuttelemaan jalkoja, koska liikuttelu helpottaa epämiellyttävää oloa. © iStock
Miksi yö teltassa saa jalat levottomiksi? Voivatko myös kädet olla levottomat? Kysymyksiin vastaa työterveyslääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

Levottomat jalat pahenevat kuumasta

Totta. Levottomat jalat voivat oireiltaan pahentua helteellä tai toisaalta liian kylmässä. Jos nukkuu esimerkiksi mökillä tai teltassa, jossa on vetoa, tämä voi laukaista jalkojen levottomuuden.

Lieviin oireisiin voi auttaa se, että laittaa villasukat jalkaan tai hieroo jalkoja rauhallisesti. Myös kevyt liikunta voi helpottaa oloa. Mikäli kotikonstit eivät auta ja vaiva haittaa arkea, kannattaa hakeutua lääkäriin, sillä vaivaan on tehokkaita lääkkeitä.

Kumisaappaiden käyttö voi laukaista jalkojen levottomuuden

Totta. Levottomat jalat oireilevat tavallisesti yöllä tai nukkumaan mennessä. Jos illalla käyttää kumisaappaita ja jalat joko hikoilevat tai palelevat saappaissa, voi se huonontaa verenkiertoa ja siten altistaa jalkojen levottomuudelle.

Altistavia tekijöitä ovat myös liiallinen kahvin juonti, alkoholi, raudanpuute, tupakointi, ikääntyminen ja raskas fyysinen rasitus. Vaiva on usein perinnöllinen, mutta levottomien jalkojen perimmäistä syytä ei tiedetä.

Myös kädet voivat olla levottomat

Tarua. Kyse on ensi sijassa jalkojen epämiellyttävästä tunteesta, joka helpottaa, kun raajoja liikuttaa. Tuntemuksia voi kuvata kihelmöinniksi, pistelyksi tai pakonomaiseksi tarpeeksi heilutella jalkoja.

Aina vaivasta kärsivä ei tunnista sitä itse vaan kärsii ensi sijassa unen katkonaisuudesta ja väsymyksestä.

Lue myös: Vuokko löysi vihdoin avun levottomien jalkojen oireyhtymään: ”Olin jo unohtanut, miten ihanalta nukkuminen tuntuu”

levottomat jalat

Facebookin vertaistukiryhmät ovat olleet Vuokko Huttuselle iso apu levottomien jalkojen kanssa pärjäämisessä. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

X