Loma loppui, tissuttelu jatkuu

Jaa kaverilleTilaa Seura
© COLOURBOX
Alkoholin liikakäyttöön kannattaa hakea apua silloin, kun siltä itsestä tuntuu, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Antti Impinen.

Suomalaisten alkoholinkäyttö lisääntyy kesällä.

Totta. On olemassa tiettyjä alkoholinkäytön tilastopiikkejä, joista kesä on pidempikestoisin. Tämän tekevät kesään ajoittuvat lomat ja juhannus. Lyhyinä piikkeinä alkoholinkäyttö voi olla jouluna jopa korkeampi.

”Kesätissuttelu” ei ole syy hakeutua katkaisuun.

Tarua. Tissuttelu-sana on siitä hankala, ettei siitä hahmotu, mikä määrä alkoholia se kenellekin on. Emme me halua heristää sormella saunakaljoille ja grillausvirvokkeille, jotka kuuluvat monien kesänviettoon. Katkaisuun on syytä hakeutua silloin, kun siltä itsestä tuntuu. A-klinikoiden kävijämäärissä tapahtuu usein piikki elokuussa lomien loputtua, kun asiakkaat kokevat, että on hankalaa lopettaa juomista lomien jälkeen.

Muutama täysjuopuminen on terveellisempi vaihtoehto kuin koko loman kestävä tissuttelu.

Tarua. Tapaturmien ehkäisyn yksikön näkökulmasta viikonlopun pahemmat kännit altistavat tapaturmille huomattavasti enemmän kuin pienemmät alkoholimäärät. Sillä tavalla pieniä alkoholimääriä voisi pitää ”terveellisempänä” vaihtoehtona. Tämäkin on kuitenkin aika rohkea väite, sillä säännöllisissä pienissä alkoholimäärissä on myös omat riskinsä.

Seura 32/2014

X