Luovutettua verta tarvitaan kesälläkin: ”Syöpäsairaat eivät pidä kesälomaa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kesällä verta tarvitaan yhtä paljon kuin muulloinkin.

Verenluovutus unohtuu usein kesällä.

TOTTA. Kesälomat katkovat rutiineja, ja verenluovutukseen tuleminen saattaa unohtua säännölliseltä luovuttajalta. Veripalvelun liikkuvat verenluovutuspisteet tulevatkin lomalaista lähelle. Lista verenluovutustilaisuuksista löytyy osoitteesta www.veripalvelu.fi. Hyvä muistisääntö on käydä luovuttamassa verta kerran kesässä. Naiset saavat käydä verenluovutuksessa kolmen kuukauden välein, miehet kahden kuukauden.

Kesällä veren tarve yleensä vähenee.

TARUA. Veren tarve säilyy samana ympäri vuoden. Se tarkoittaa, että yhdessä päivässä tarvitaan noin 1 000 verenluovuttajaa. Kroonikkopotilaiden, kuten syöpäsairaiden, hoitoon käytetty veri pitää veren tarpeen vakiona. Veripalvelun nettisivuilta löytyy ajantasainen veritilanne, jota kannattaa seurata, jos oma veriryhmä on tiedossa. Silloin verenluovutukseen tulon voi ajoittaa sellaiseen ajankohtaan, jolloin kyseisen veriryhmän veren tarve on suuri. Näin luovutetusta verestä saadaan eniten hyötyä.

Kaikki eivät sovi luovuttajiksi.

TOTTA. Peruskriteerejä ovat hyvä terveydentila, 18–70 vuoden ikä sekä vähintään 50 kilon paino. Ennen verenluovutusta kannattaa tehdä nettitesti www.sovinkoluovuttajaksi.fi, jonka avulla voi selvittää, sopiiko verenluovuttajaksi.

X