Lupaavia innovaatioita sydänterveyden hyväksi – Geenitesti, Nightingale-analyysi ja eteisvärinän tunnistavat sovellukset

Suomessa on kehitetty uusia innovaatioita ja menetelmiä, joiden avulla sydän- ja verisuonitautien riskiä voidaan arvioida huomattavasti nykyistä paremmin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uusi innovaatio on myös geenitesti, jonka avulla voidaan päästä valtimotaudin jäljille.

Suomessa on kehitetty uusia innovaatioita ja menetelmiä, joiden avulla sydän- ja verisuonitautien riskiä voidaan arvioida huomattavasti nykyistä paremmin.
Teksti: Nina Sarell

Vuosien tutkimustyö palkitaan ja nyt lupaavia innovaatioita löytyy jo useita kotimaastakin sydän- ja verisuonitautien analysointiin ja hoitoihin.

Nightingale-analyysi määrittää yhdestä verikokeesta peräti 228 merkkiainetta, muun muassa aminohappoja, rasvahappoja ja lipoproteiinien alaluokkia. Se antaa yli 50-kertaisesti tietoa sydän- ja verisuonitau­tien riskeistä tavanomaisiin rasvakokeisiin verrattuna.

Kustannustehokkaan menetelmän avulla sydän- ja verisuonitautien riskiä voidaan arvioida huomattavasti nykyistä paremmin. Tämä suomalainen innovaatio haluaa mullistaa sydäntautien ehkäisyn.

Innovaatioita eteisvärinän tunnistamiseen

Hyvin mielenkiintoisia ovat eteisvärinän tunnistamiseen käytettävät suomalaiset keksinnöt: turkulaisen Precordiorin CardioSignal ja kuopiolaisen Heart2Save’n AiVoni.

Molemmat innovaatiot ovat jo saaneet lääketieteellisen laitteiston CE-merkinnät.

Geenitesti vie valtimotaudin jäljille

Uusi innovaatio on myös geenitesti, jonka avulla voidaan päästä valtimotaudin jäljille.

Yksi selkeä ja helposti geenitestillä selvitettävä sepelvaltimotaudille altistava sairaus on periytyvä vaikea-asteinen rasva-aineenvaihdunnan häiriö eli FH-tauti (familiaalinen hyperkolesterolemia).

Geenivirheen kantajilla kolesteroli on korkea jo lapsuudesta lähtien ja he sairastuvat nuorina sepel­valtimotautiin.

Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000 tämän geenivirheen kantajaa, mutta vain puolet näistä on tällä hetkellä löydetty. Puolet eivät siis tiedä kantavansa geenivirhettä.

Geenitesti tehdään paitsi asianomaiselle itselleen, myös lähisukulaisille.

Lue myös: Hoida sydämen terveyttä oikein – Näin asiantuntijat ohjaavat ja antavat 17 vinkkiä sydänterveyteen

Lue myös: Lapsenlapsi ja liikunta ovat Sikke Sumarin, 67, pirteyden salaisuus – Diagnoosi sepelvaltimotaudista yllätti: ”En koe infarktia edes varoituksena mistään, vaan pikemmin mahdollisuutena”

Sikke Sumari © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

X