Luulitko, että krapula lähtee näin? Tässä seitsemän yleistä mokaa kankkusen hoidossa

Jos kuvittelet tietäväsi, miten krapula taittuu, olet luultavasti väärässä. Kerromme miksi näin on – ja vinkkaamme paremmat hoitokeinot.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luulitko selvittäväsi kohmelosi vettä juomalla tai suolaista syömällä? Turha toivo! Lue tästä parempia krapulanparannusohjeita.

Jos kuvittelet tietäväsi, miten krapula taittuu, olet luultavasti väärässä. Kerromme miksi näin on – ja vinkkaamme paremmat hoitokeinot.
Teksti:
Sanna Puhto

Luulo 1: Vesi helpottaa krapulaa

Väärin. Kun krapula on jo päällä, runsas veden juominen on myöhäistä ja saattaa vain pahentaa päänsärkyä, sanoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Osa krapulan oireista liittyy elimistön kuivumiseen, mutta aivan kuten urheilusuorituksessa, kehon vesinesteytys pitää tehdä etukäteen.

Runsas veden kittaaminen krapulassa vain nostaa verenpainetta ja lisää päänsärkyä.

Sen sijaan: Juo vettä illan mittaan. Hyvä krapulajuoma on maito. Maito ei neutraalina juomana rasita vatsan limakalvoja. Siinä on myös nopeasti ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja sokeria, jotka tasaavat energian tarvetta.

A-klinikan vierotusosastoilla korjataan krapulaa Osmosal-liuoksella, joka tasapainottaa juomisen aiheuttamia neste- ja suolavajeita.

Luulo 2: Särkylääke poistaa krapulan

Väärin. Lääke ei poista krapulaa, vaan helpottaa ainoastaan päänsärkyä. Jos krapula on jo päällä, olet myöhässä ja joudut kärsimään sen ajan kun lääkkeen vaikutus alkaa.

Panadolia tai muita parasetamolivalmisteita ei tulisi krapulassa käyttää, koska ne rasittavat muutenkin kovilla olevaa maksaa.

Sen sijaan: Jos otat särkylääkettä, käytä Burana-tyyppistä ibuprofeenivalmistetta. Särkylääke saattaa estää päänsäryn, jos otat sen ennen nukkumaanmenoa ja krapulan alkua.

Luulo 3: Suolaisen syöminen auttaa

Väärin. Ei auta. Juodessa menettää harvoin niin paljon suoloja, että niistä tulisi vajetta. Sen sijaan suolaisen syöminen kerryttää elimistöön nestettä, mikä nostaa verenpainetta ja pahentaa päänsärkyä.

Sen sijaan: Syöminen sinänsä auttaa nostamaan krapulalle tyypillistä alhaista verensokeria. Jos ei pysty syömään, kannattaa ottaa edes mehukeittoa.

Luulo 4: Krapula haihtuu saunassa

Väärin: Sauna on kova rasitus keholle. Krapula nostaa rytmihäiriöiden riskiä, vaikka niitä ei normaalisti saisikaan. Krapulassa saunominen on siis suoranainen terveysriski.

Sen sijaan: Mieto kylpyläsauna voi rentouttaa. Kunhan lämpötila pysyy kohtuullisena.

Luulo 5: Krapulalta välttyy jos ei sekoita juomalajeja

Väärin. Juomalajeilla tai niiden sekoittamisella ei ole merkitystä. Krapulaan vaikuttaa lähinnä juodun alkoholin määrä.

Krapula syntyy siitä, että aivojen hermosolut palautuvat normaalitilaan alkoholin hävitessä elimistöstä. Alkoholi on hermomyrkky, jota vastaan elimistömme suojautuu. Suojauksen purku koetaan krapulana.

Luulo 6: Krapula lähtee millä tulikin

Väärin. Juomalla lisää voi siirtää krapulaa, mutta ei poistaa sitä. Krapulan korjaaminen jatkamalla juomista on usein merkki alkoholiongelmasta.

Luulo 7: B-vitamiini helpottaa krapulaa

Väärin. Tätä on tutkittu, eikä näyttöä ole löytynyt.

Tieto x 3

Simojoki vinkkaa kolme krapulaa helpottavaa asiaa:

1. lepo

2. ruoka

3. alkoholiton juoma

Krapulalta voi taittaa jo etukäteen pahinta terää syömällä alkoholin nauttimisen yhteydessä hiilihydraattipitoista ruokaa. Näin alkoholi imeytyy hitaammin vereen eikä krapula iske yhtä kovana kuin tyhjään vatsaan juodessa.

Krapula on Simojoen mielestä psykologisesti tärkeä ilmiö.

”Ilman krapulaa ihmiskunta olisi juonut itsensä hengiltä jo ajat sitten.”

X