Suomalainen tutkimus: Maitohappobakteerit hoitavat ikeniä

Jaa artikkeli
Uusi tutkimus: maitohappobakteerit vähentävät hammasplakkia ja ienverenvuotoa. © Colourbox

Probiootit ovat eläviä bakteereja ja hiivoja. Valtaosa probiooteista on maitohappobakteereja ja bifidobakteereita. Niiden on todettu riittävän suurina määrinä vaikuttavan myönteisesti terveyteen. Probiootit hoitavat suolistoa ja edistävät vastustuskykyä. Niillä on myös vaikutuksia naisten intiimiterveyteen, probiootit muun muassa ehkäisevät hiivatulehdusta. Paljon on myös tutkittu niiden merkitystä suuterveyteen.

Voiko maitohappobakteerit estää reikiintymisen?

Turun yliopistossa 16.6.2017 tarkastettavassa Heli Jäsbergin väitöskirjassa tutkittiin probiootteja, joita käytetään laajasti. Tutkittavaina olivat Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium animalis subsp, lactis BB-12 (BB-12), Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) sekä suusta eristetyt bifidobakteerikannat. Tutkimuksen mukaan Lactobacillus rhamnosus GG  ja lactis BB-12 -probiootit ovat hyödyksi myös suussa. Ne nimittäin edistävät ienten hyvinvointia. Sekä LGG ja BB-12 ovat maitohappobakteereja.

Tutkimuksessa huomattiin, että lyhytaikainen BB-12- ja LGG-probioottien käyttö sai aikaan positiivisen muutoksen koehenkilöiden ienterveydessä. Ne vähensivät hammasplakkia ja ienverenvuotoa sekä vaikuttivat ikenen tulehdustasoa kuvaavan tekijän, matriksimetalloproteinaasin tasoihin syljessä. Lisäksi huomattiin, että BB-12 ja suun bifidobakteerit hillitsivät ientulehdusta aiheuttavien bakteerien kasvua.

Probioottien on ajateltu myös hoitavan esimerkiksi hammaskariesta ja hampaiden kiinnityskudossairauksia, ientulehdusta ja parodontiittia eli bakteereiden aiheuttamaa sairautta, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia. Tutkija kuitenkin haastaa teorian.

”Probioottien käyttö hammaskarieksen hoidossa voi olla kyseenalaista, sillä laktobasilleja ja bifidobakteereita on lyödetty myös kariespesäkkeistä”, Heli Jäsberg sanoo.

Maitohappobakteerit LGG ja BB-12

Lactobacillus rhamnosus GG on on maailman tutkituin maitohappobakteeri. Se on suosittu, sillä se vahvistaa elimistön luonnollista vastustuskykyä vaikuttamalla suolen kuntoon ja immuunivasteeseen. Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeria lisätään muun muassa maitoihin, juustoihin ja mehuihin. Valio on rekisteröinyt LGG:n tavaramerkikseen ja myy sen alla Gefilus-elintarvikkeita.

BB-12-probioottia puolestaan on lisätty joihinkin jogurtteihin, myös kaurajogurtteihin. Lisäksi useat maitohappobakteerivalmisteet sisältävät sitä.

Lähde: Turun yliopisto

 

Lue myös:

Riittääkö yksi hammaslankaus viikossa?

Miksi syödä probiootteja?

 

 

 

X