Totta vai tarua: Suojaako väärinpäin laitettu maski?

Jaa artikkeli
maski
Maskia on hyvä pitää kasvoilla vain silloin, kun sitä tarvitaan eli toisten ihmisten lähellä esimerkiksi kaupassa tai joukkovälineissä. © istockphoto
Jotta maski suojaa tehokkaasti, sitä on osattava käyttää oikein. Infektio- ja osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila HUSin infektioiden torjuntayksiköstä kertoo, mitä tämä tarkoittaa.

Myös väärinpäin pidetty maski suojaa

Tarua ainakin suurimmaksi osaksi. Maski on testattu teholtaan yleensä oikean käyttösuunnan mukaan. Maskin ulkopuolella voi olla esimerkiksi eritteitä hylkivä ulkopinta ja on tärkeää, että se tulee juuri ulospäin.

Maskissa on usein metallinen reuna, joka on tarkoitettu muotoiltavaksi nenälle. Laskokset tulevat tavallisesti alaspäin ja mahdollinen maskin väripuoli ulospäin.

Maskista ei juuri ole hyötyä, jos nenä näkyy

Totta. Jos maski peittää vain suun alueen, ihminen hengittää todennäköisesti nenän kautta. Tällöin virukset pääsevät nenän kautta elimistöön ilman maskin antamaa suojaa.

On tärkeää, että hengittäminen tapahtuu maskin läpi. Tämän takia hyvä maski on tiivis ja istuva. Kuminauhoja ei kannata laittaa ”ristiin”, jos maskiin jää poskien tienoille tyhjää tilaa tai ns. aukot. Myös nenän kohdalla aukon on hyvä olla mahdollisimman pieni.

Maskista voi saada ihottumaa

Totta. Maskin aiheuttamat haittavaikutukset ovat harvinaisia, mutta on mahdollista, että maskialueelle tulee ihottumaa, maski saa yskimään tai hengittäminen tuntuu raskaammalta. Itselle parhaiten sopivan maskin löytää, kun kokeilee eri valmistajien vaihtoehtoja ja malleja.

Maskia kannattaa käyttää vain silloin, kun sitä tarvitaan eli toisten ihmisten lähellä esimerkiksi kaupassa tai joukkovälineissä. Yksin ulkona kävellessä maskin pitäminen on usein turhaa, samoin kotona.

Lue myös: Etätyö, matkakulut, maskit – Huomioi nämä asiat, jotta veroilmoitus 2020 on vaivaton täyttää ja saat sinulle kuuluvat verovähennykset

X