Apu tinnitukseen? Näillä keinoilla teet elämästä tinnituksen kanssa miellyttävämpää

Vaikka tinnituksesta ei pääse kokonaan eroon, sitä voi oppia hallitsemaan ja sen kanssa elämään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikka tinnituksesta ei pääse kokonaan eroon, sitä voi oppia hallitsemaan ja sen kanssa elämään.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Apu tinnitukseen ei ole vieläkään löydetty, mutta onneksi on monta hyvää keinoa, joiden avulla voi tehdä elämästä tinnituksen kanssa huomattavasti miellyttävämpää.

Voimakas korvan soiminen saattaa vaikeuttaa kuulemista etenkin meluisassa ympäristössä. Jos tinnitus on alkanut meluvamman jälkeen, on myös kuulo luultavasti samalla vaurioitunut.

Kuulo on syytä tutkituttaa

Koska kaikkien kuulo heikkenee iän myötä, se olisikin syytä käydä tutkituttamassa.

Voi hyvinkin olla, että kuulo on pikkuhiljaa heikentynyt tasolle, jossa kuulonkuntoutus voisi olla hyödyllinen. Sovitettu ja säädetty kuulokoje ei pelkästään helpota kuulemista, vaan auttaa usein myös tinnitukseen: kun ympäristön äänet kuuluvat voimakkaammin, aivot saavat lisää virikkeitä, jolloin tinnituksen häiritsevyys vähenee.

Apu tinnitukseen? Tinnituksen kanssa voi oppia elämään

Vaikka tinnituksesta ei pääse kokonaan eroon, sitä voi oppia hallitsemaan ja sen kanssa elämään. Kannattaa myös kokeilla avoimin mielin uusia ajatustenhallintamenetelmiä.

Esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten tekemästä, kaikille avoimesta Terveyskylän Mielenterveystalosta löytyy useita tietoisen läsnäolon harjoitteita, jotka auttavat suuntaamaan ajatuksia pois epämiellyttävistä asioista, kuten tinnituksesta tai kivusta.

Tinnitus on usein erityisen ärsyttävä nukkumaan mennessä. Tähän kannattaa kokeilla luonnon ääniä, jotka auttavat rentoutumaan. Jos luonto ei ala oman makuuhuoneen ikkunan takaa, voi esimerkiksi suoratoistopalvelu Spotifysta valita itseään miellyttävän hillityn äänitaustan, kuten tuulen tai meren kohinan, sateen tai puron solinan.

Asiantuntijana Karin Blomgren, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 11/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X