Miksi kahvi aiheuttaa rytmihäiriötä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kahvin yhteys rytmihäiriöihin
© iStockphoto
Kofeiini piristää kahvikissaa, sillä kahvin juominen nostaa hetkellisesti verenpainetta sekä tihentää sydämen lyöntien taajuutta. Epämiellyttävää tietoisuutta sydämentoiminnasta sanotaan kuitenkin palpaatioksi, joka voi johtua myös rytmihäiriöstä.

Kahvin sisältämän kofeiinin vaikuttava aine on metyyliksantiini, jolla on elimistön toimintaa kiihdyttäviä vaikutuksia. Vireystila nousee, sydämen syke kiihtyy ja lihasten verenkierto paranee.

Sydämen lisälyöntisyys voi lisääntyä

Muutama kupillinen päivässä ei aiheuta minkäänlaisia haitallisia sydänvaikutuksia, päinvastoin kahvin monista terveyttä edistävistä ominaisuuksista on näyttöä.

Sydämen rytmihäiriöille herkillä henkilöillä varsinkin tavanomaista suurempi kahvimäärä voi aiheuttaa rytmihäiriötuntemuksia. Niiden syynä voi olla sydämen normaalin sykkeen kiihtyminen tai sydänlyöntien tuntuminen tavanomaista voimakkaampina. Kahvi voi myös lisätä sydämen lisälyöntisyyttä.

Kofeiinimyrkytys suurista kerta-annoksista

Kahvi ei aiheuta tavanomaisilla annoksilla vaarallisia rytmihäiriöitä. Noin kolme kupillista kerralla on suositeltava yläraja. Sitä suuremmat kerta-annokset voivat olla haitallisia. Viisi kupillista kerralla voi jo saada aikaan kofeiinimyrkytyksen.

Jos nauttimasi kahvimäärät pysyvät kohtuullisina, voit jatkaa kahvinautintojasi turvallisin mielin. Jos kerta-annokset ovat useita kupillisia, vähennä käyttämäsi kahvin määrää.

Selvitä syke rannevaltimosta

Sydämen tykytystuntemus voi johtua yksinomaan kofeiinin sykettä nostavasta vaikutuksesta. Saat sen selville tunnustelemalla rannevaltimosta sykkeiden lukumäärän minuutissa. Jos luku on alle 100, kyseessä on normaali rytmi. Jos luku on yli sadan, voi kyseessä olla rytmihäiriö, ja lääkärissä käynti on paikallaan.

Asiantuntijana Pasi Lehto, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri.

Juttu on julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 2/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X