Piinaava känsä palaa aina samaan paikkaan – Jalkaterapeutti, mikä nyt neuvoksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Marika Saastamoinen

Lähteekö känsä hiomalla?

Jalkaraspin käyttö saattaa jopa pahentaa jalkapohjan kovettumia, sanoo jalkaterapeutti Sami Pesonen.

Känsä ilmestyy usein samaan paikkaan. Känsä syntyy ihon suojareaktiona alueelle, joka kuormittuu: varpaansivuihin, jalkapohjiin, kantapäähän, käsiin. Iho alkaa paksuuntua, kun se hankautuu niin, että se menisi muutoin rikki.

Vaikka reaktio on luonnollinen, sen taustalla on jokin ongelma. Känsä syntyy virheasennon, liikerajoituksen tai toimintahäiriön seurauksena. Naisilla känsä ilmestyy usein pikkuvarpaan ulkosivuun pienten ja kapeiden kenkien hankaamina. Jos korko on korkea, se lisää entisestään päkiän painetta.

Voiko känsä tarttua?

Känsä ei leviä kuten syylä, joka on viruksen aiheuttama. Känsän erottaa syylästä siten, että se syntyy nimenomaan kuormitusalueelle, kun taas syylä voi ilmaantua minne vain. Myös kipu on erottava tekijä: känsää vihloo sitä painettaessa, kun taas syylää kivistää puristettaessa.

Kannattaako jalkoja raspata?

Raspin käyttö voi jopa kiihdyttää känsän kasvua lisätessään hankausta. Kipeä känsä kannattaakin poistattaa jalkaterapeutilla, joka leikkaa känsän pois skalpellilla kivuttomasti, sillä känsässä ei ole hermotusta.

Jos jalkaterä on pysyvästi huonossa asennossa, ja känsä uhkaa palata aina vain uudelleen, jalkaa voidaan tukea pohjallisilla, jotta kuormitus jakaantuisi tasaisemmin. Myös jalkojen ihon hoitaminen rasvaamalla kannattaa.

Hyvin kosteutettu iho on kuivaa ihoa vastustuskykyisempi. Ikäihmisillä ongelmana ei ole useinkaan rasvauksen puute, vaan heidän tulee huolehtia riittävästä nesteytyksestä vettä juomalla.

X