Miksi kuuma ruoka aiheuttaa kipua vatsassa? Erikoislääkäri vastaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuumat ruoat voivat aiheuttaa kipua vatsassa.
Kuumat ruoat hidastavat mahalaukun tyhjenemistä, mikä aiheuttaa mahalaukun venymistä. © iStockphoto
Mikä voisi aiheuttaa epämukavuuden ja jopa kivun tunnetta mahassa kuuman ruoan syömisen jälkeen? Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila vastaa.

Kuumat ruoat aiheuttavat mahaani epämukavan tunteen, kipuakin. Jos syödessä tuntee kipua vatsassa, onko se sairauden merkki?

Lämmin ravinto sulaa nopeammin

Ruoan lämpötilan vaikutusta maha-suolikanavaan, oireisiin tai sairauksiin on tutkittu yllättävän vähän. Ruoan sisältämät ravintoaineet, koostumus ja lämpötila vaikuttavat erilaisten reseptorien välityksellä esimerkiksi mahalaukun ja suoliston liikkeisiin, hapon eritykseen ja ruoansulatusentsyymien erittymiseen.

Kypsennetty ja lämmitetty ravinto sulaa paremmin ja nopeammin. Koska viileämmät ruoat ja juomat etenevät nopeammin mahasuolikanavassa, pahoinvoinnin ja ripuloinnin yhteydessä nautitaan mieluummin viileitä juomia.

Lämpimien juominen nauttiminen aikaansaa etenkin ylävatsalle miellyttävän tunteen, sillä se rentouttaa vatsan aluetta.

Mahalaukun venyminen aiheuttaa kipua vatsassa

Mahassa tuntuva epämukava tunne liittyy todennäköisesti siihen, että kuumat ruoat hidastavat mahalaukun tyhjenemistä, mikä johtaa mahalaukun venymiseen aiheuttaen kipua. Tämä ei ole sairauden merkki, ellei oire ole niin voimakas, että se johtaa toistuviin oksennusjaksoihin.

Jos kysyjällä on diabetes, kannattaa hakeutua lääkärin ja mahalaukun tyhjenemistä tarkemmin selvittäviin tutkimuksiin. Ellei kysyjällä ole mitään merkittäviä muita sairauksia tai lääkityksiä, on epätodennäköistä, että taustalla olisi mitään merkittävää sairautta.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X