Miksi lääkäri kysyy, haluaako potilas sairauslomaa? – Vaarana on, että potilaat yliarvioivat jaksamisensa

Monet arvioivat helposti sairausloman tarpeensa väärin. Syitä tähän voivat olla lääkärin väärät kysymykset ja kiireinen työympäristö.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monenlaiset kivut antavat aiheen myöntää sairauslomaa.

Monet arvioivat helposti sairausloman tarpeensa väärin. Syitä tähän voivat olla lääkärin väärät kysymykset ja kiireinen työympäristö.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Toisinaan lääkäri saattaa kysyä työterveysvastaanotolla potilaalta, haluaako hän sairauslomaa. Vastaukset vaihtelevat laajasti, sillä ihmisten osaaminen arvioida työkykyään vaihtelee. Lopputuloksena voi olla pahemmin sairastuneita työntekijöitä.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtajan Hannu Halilan mukaan ennen kuin lääkäri kysyy potilaalta tämän halukkuutta sairauslomaan, pitäisi selvittää, millaista työtä potilas tekee. Aina se ei selviä ammattinimikkeestä, jolloin työnkuvasta täytyy kysellä tarkemmin.

”Sairausloman tarve määräytyy esimerkiksi työn fyysisen rasittavuuden mukaan. Usein kysymys halukkuudesta perustuu siihen, millaista työ oikeasti on ja uskooko potilas pärjäävänsä siinä. Satama-ahtaajan hommassa ei pärjää samanlaisella vaivalla kuin toimistotöissä”, Halila sanoo.

Sairausloman tarve vaihtelee

Hannu Halilan mielestä kysymys kannattaisi asettaa aina muotoon, kokeeko potilas tarvitsevansa sairauslomaa. Esimerkiksi masennusta sairastavalle ei kysymystä halukkuudesta pidä esittää.

”Masennuksessa suositellaan myös sitä, ettei sairausloma olisi ainakaan kovin pitkä. Joissain tilanteissa työkin voi olla terapeuttista. Tilanne muutenkin pitää arvioida nopeasti uudestaan, ettei töihin palaaminen muutu vaikeammaksi”, Halila sanoo.

Varsinkin korona-aikana, ja muidenkin sairauksien osalta, Halilan mielestä täytyy huomioida sairauden tartuttavuus. Viime kädessä työnantaja on sairausloman tarpeen arvioija.

”Lähestulkoon aina työnantajan kanta noudattelee lääkärin arviota. Loppujen lopuksi kyse on silti suosituksesta, vaikka yleisenä terminä puhutaankin määräämisestä.”

Nykyisin sairauslomaa vältellään

Eräs tavallinen potilastyyppi ovat potilaat, jotka haluavat sairaslomaa vaikkei lääketieteellisesti sille olisi tarvettakaan. He ovat kuitenkin nykyisin vähemmistössä.

Hannu Halila arvioi työelämän muuttuneen niin vaativaksi ja kovaksi, että työntekijöillä voi olla huoli sairasloman pituuden vaikutuksesta työkyvyn yleisempään arviointiin.

”Nykyisessä työelämässä on yleistynyt potilastyyppi, joka ei halua sairauslomaa lääketieteellisistä perusteluista huolimatta. He ajattelevat pärjäävänsä, mutta joskus lepo ja töistä poissaolo on perusteltua”, Halila sanoo.

Halilan mukaan jotkut työnantajat vaativat sairaslomatodistuksen lyhyistäkin poissaoloista, mutta osassa saa onneksi olla pois omalla ilmoituksella.

Lue myös: Mitä mieltä on asiantuntija – Onko kuumeeton sairausloma lintsaamista?

X