Miksi orgasmi ei tule?

Iiris ja Kalle ovat olleet naimisissa jo kymmenen vuotta. Vieläkään aviosänky ei tarjoa täyttä tyydytystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iiris ja Kalle ovat olleet naimisissa jo kymmenen vuotta. Vieläkään aviosänky ei tarjoa täyttä tyydytystä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Iiris haluaa kyllä miestään Kallea, kiihottuukin valtavasti. Mutta miksi ensimmäinen seksuaalinen laukeaminen odottaa edelleen nelikymppistä perheenäitiä?

Kalle ei näytä kiinnittävän ongelmaan juurikaan huomiota, vaikka Iiris ei teeskentele orgasmia. Iiris miettii, että onneksi Kalle ei aseta suorituspaineita hänelle naisena. Mutta voikohan Kalle kärsiä itse suorituspaineista miehenä, jonka pitäisi saada aikaan tajunnan räjäyttävä purkaus? Sitä Kalle ei ainakaan myöntänyt, kun Iiris kysyi kerran asiasta.

Vika ei kuitenkaan ole Kallessa, sillä edellisten miestenkään kanssa ei ole sujunut sen paremmin.

Iiris on ihan tyytyväinen seksiin Kallen kanssa, mutta orgasmittomuus vaivaa kuitenkin ajoittain. Onko kaikilla muilla parempaa seksiä?

Nuorempana Iiris harrasti itsekseen ”käsi­töitäkin”. Mutta ei hän koskaan kokenut yksinkään mitään, mitä olisi voinut nimittää huipuksi.

Kalle yrittää usein tyydyttää vaimoaan käsillään ja suullaan, mutta sekään ei tuota toivottua tulosta. Iiriksen mielestä esileikit ovat kuitenkin nautinnollisen pitkiä.

Parin seksielämä on aktiivista. Molemmat ovat yleensä ihan tyytyväisiä sänkyses­sion jälkeen.

Iiris on lukenut välillä laukeamisongelmista valittavien naisten kysymyksistä naistenlehdistä. Ongelma näyttää olevan yleinen. Se lohduttaa Iiristä.

”Olenko minä edes normaali”,  Iris miettii välillä.

Onko ongelmaan olemassa mitään lääkettä tai voidetta? Voiko Iiriksen ruumiissa olla vikaa, vai onko ongelma psyykkinen?

”Voi kunpa edes kerran saisin kokea sen, minkä muutkin”, Iiris pohtii.

Seura 37/2014

Tutustu itseesi rauhassa

Iiris on aivan normaali, kuten on tämä ongelmakin heidän seksuaalielämässään. Siltikään sen ei tule tarkoittaa sitä, etteikö siihen olisi tärkeää etsiä muutosta ja parannusta. Tyydyttävän seksuaalielämän tiedetään liittyvän voimakkaasti myös onnelliseen parisuhteeseen. Seksuaalielämän nautittavuus tekee siitä myös haluttavaa. Huonoa seksiä ei haluta.

Orgasmin kokeminen liittyy voimakkaasti kiihottumiseen. Jos ei ole riittävän voimakkaasti kiihottunut, on mahdotonta saada orgasmiakaan. On oikein hyvä, ettei Iiris ole teeskennellyt orgasmia, sillä silloin hän antaisi väärää tietoa Kallelle sekä pettäisi itseäänkin.

Iiriksen orgasmin puute ei tietenkään ole Kallen vastuulla, vaan ensisijaisesti Iiriksen. Kuinka hyvin hän tuntee itsensä, kehonsa ja mielihyvää antavat tavat sekä kohdat? Iiriksen olisi tärkeää tutustua rauhassa itseensä, helliä itseään ja tutkimusmatkailla myös Kallen kanssa paineitta.

Orgasmiin väkisin pyrkiminen vie usein mahdollisuuden siihen mennessään. Siksi olisikin tärkeämpää nauttia juuri kyseisestä hetkestä, keskittyä mielihyvään ja nautintoon. Tee sitä, mikä tuntuu hyvältä. Lopeta se, mikä tuntuu pahalta.

Maaret Kallio, Seksuaali­terveysklinikan erityisasiantuntija, Väestöliitto

Apua fantasioista

Jotta voi laueta, seksuaalisen jännitteen on päästävä tietylle tasolle, laukeamispisteeseen saakka. Tämän kynnyksen ylittämisen mahdollisuuteen vaikuttavat monet tekijät: ensiksi se, miltä tasolta tai missä tunnelmissa tilanne alkaa. On aivan eri asia lähteä harrastamaan seksiä tilanteessa, jossa jokainen paikka jo valmiiksi huutaa laukeamista kuin jos ollaan aivan eri moodissa. Silloin matka laukeamiseen voi olla pitkä. Toinen seikka on oma mielentila. Jos ihminen on vaikka hyvin peloissaan, pelko täyttää aivot ja kehon, eikä seksuaalinen viriäminen onnistu.

Seksuaalista viriämistä nostaakseen voi tilanteeseen tuoda virikkeitä, kuten itseä kiehtovia videoita tai käyttää apuna seksuaalifantasioita. Kun on tehnyt tuttavuutta omien mielikuviensa kanssa, voi löytää omia ”mielen videoita” riittävän sek­suaa­lisen kiihotuksen aikaan saamiseksi. Seksuaalifantasioita ei ole tarpeen jakaa kumppanin kanssa, eivätkä ajatusleikit ole loukkaus tai uskottomuutta kumppania kohtaan.

Jos mielenmaailmasta puuttuu vapaus kohdata omaa seksuaalista viriämistä, esteenä voivat olla omaan kehityshistoriaan kuuluvat läheisyyteen tai seksuaalisuuteen liittyvät kokemukset. Näitä esteitä on mahdollista kohdata terapiassa, jos haluaa edetä oman itsen tuntemisessa.

Keijo Markova, Pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto

X