Miksi ovulaatio aiheuttaa toisille kipua?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Yhdistelmäehkäisypillerit ja jotkin minipillereistäkin estävät ovulaation.
Yhdistelmäehkäisypillerit ja jotkin minipillereistäkin estävät ovulaation. © istockphoto
”Lopetin 20 vuoden jälkeen E-pillerit. Nyt ovulaation aikoihin alavatsaan koskee, ja herään yöllä vatsan muljah­teluun. Munasarjoissa on pari päivää kova kipu. Meneekö tämä ohi?”

Ovulaatiossa munasolu irtoaa munarakkulasta, minkä yhtey­dessä voi vuotaa pieni määrä verta ja nestettä vatsaonteloon. Tämä voi aiheuttaa toisille kipua, kun taas toisille ovulaatio ei aiheuta kipua lainkaan. Kotilääkärin asiantuntija, naistentautien erikoislääkäri, Katja Kero kertoo, miksi ovulaatio joskus sattuu.

Jos kuukautiskierto on ovulatorinen, eli jos kierrossa tapahtuu munasolun irtoaminen, tämä tapahtuu kaksi viikkoa ennen seuraavien kuukautisten alkua. Naisen ikääntyessä ovulaatio ei tapahdu enää joka kuukautiskierrossa.

Yhdistelmäehkäisypillerit ja jotkin minipillereistäkin estävät ovulaation. Jos nainen on pitkään käyttänyt pilleriehkäisyä, hän on saattanut unohtaa, miltä ovulaatio ja siihen joskus liittyvä kipu tuntuu. Vatsan nipistely ja kipu saattavat tulla yllätyksenä esimerkiksi, kun nainen siirtyy kierukkaehkäisyyn.

Yleensä kivun hoidoksi riittää rauhoittava tieto hyvänlaatuisesta asiasta. Kipuun voi käyttää lyhytaikaisesti kipulääkkeitä. Yhdistelmäehkäisypillerit estävät ovulaation ja ovat hyvä hoito ovulaatiokivuille. Minipillereistä desogestreeli- ja drospirenonivalmisteet estävät myös ovulaation. Ne eivät lisää tukosriskiä ja sopivat hyvin myös yli 40-vuotiaille.

Muita syitä vatsakivuille ovat esimerkiksi endometrioositauti ja munasarjakystat. Jos kipu jatkuu, kannattaa varata aika gynekologin vastaanotolle.

Asiantuntijana LT naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Katja Kero. Miksi ovulaatio aiheuttaa kipua?

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Katja Kero.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/20.

Lue myös: Mikä olisi paras ikä tulla raskaaksi?

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X