Millaista hoitoa saa parantumaton, entä kuolemassa oleva potilas?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Parantumattomat
Parantumattomasti sairaiden osastolla jokaisesta päivästä yritetään tehdä hyvä päivä. © Colourbox
Palliatiivinen hoito voi kestää muutamista viikoista kuukausiin tai jopa vuosiin. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa kuoleman lähestyessä.

Palliatiivinen eli oireenmukainen hoito on parantumattomasti sairaan aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa. Nimi on johdettu latinankielisestä sanasta pallium, joka tarkoittaa viittaa. Parhaimmillaan viitta suojaa sekä antaa lämpöä ja turvaa. Hoidon tavoite on taata mahdollisimman hyvä elämänlaatu.

Palliatiivinen hoito voi kestää muutamista viikoista kuukausiin tai jopa vuosiin.

”Palliatiivisessa hoidossa oleville potilaille ei tehdä enää sairautta parantavia leikkauksia, mutta muuten häntä hoidetaan aktiivisesti, kuten esimerkiksi akuuttien infektiosairauksien suhteen”, mainitsee Lahden kaupunginsairaalan palliatiivisen osaston osastonlääkäri Svetlana Kreiwald.

Syöpäpotilaan oireita voidaan lievittää sädehoidolla. Lääkehoitojen lisäksi huolehditaan psykologisista, sosiaalisista, henkisistä ja hengellisistä tarpeista.  Potilasta myös kuntoutetaan tarpeen mukaan esimerkiksi liikuntakyvyn säilyttämiseksi.

Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa kuoleman lähestyessä. Saattohoitoon siirtymisestä keskustellaan aina läheisten kanssa.

”Saattohoitopäätös tehdään lähellä kuolemaa. Siinä vaiheessa potilas ei yleensä enää pysty ottamaan suun kautta lääkkeitä, syömään tai juomaan. Tajunnan taso voi olla silloin jo laskenut”, kuvaa Svetlana Kreiwald.

Lähestyvän kuoleman oireina voi olla myös hengityksen pinnallisuus ja hengityskatkokset sekä lämmön nousu ja levottomuus.

”Saattohoidossa oireiden lievitys jatkuu, mutta sellaisista  toimenpiteistä luovutaan,  jotka aiheuttavat turhaa kärsimystä potilaalle”, Svetlana Kreiwald toteaa.

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta Etene selvitti saattohoidon saatavuutta vuonna 2012. Suomessa kuolee lähes 50 000 ihmistä vuosittain. Etenen arvion mukaan maassa tarvitaan runsas 500 saattohoitoon tarkoitettua potilaspaikkaa. Vuonna 2012 paikkoja oli runsas 300.

X