Milloin luomi pitää poistaa?

Suurin osa kookkaista luomista on vaarattomia, mutta niiden seuranta on silti tarpeen, sanoo ihotautien erikoislääkäri Marika Schröder.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos luomi huolestuttaa, sitä kannattaa näyttää ihotautilääkärille.

Suurin osa kookkaista luomista on vaarattomia, mutta niiden seuranta on silti tarpeen, sanoo ihotautien erikoislääkäri Marika Schröder.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Luomen hankaus altistaa ihosyövälle.

Tarua. Luomen hiertyminen esimerkiksi vaatteeseen ei muuta sitä hyvänlaatuisesta pahanlaatuiseksi. Mutta vaikka jokin ihomuutos olisikin joskus arvioitu hyvänlaatuiseksi, uusi arvio on tarpeen, jos se haavautuu, kasvaa, muuttaa väriään, alkaa kutista, kirvellä tai oireilla muuten poikkeuksellisesti.

Ihon säännöllinen seuranta ja suojaaminen auringolta sekä ajoissa hoitoon hakeutuminen ovat ainoita tapoja suojautua ihosyövältä.

 

Suuri luomi kannattaa poistaa.

Tarua. Valtaosa isoistakin pigmenttiluomista on pysyvästi hyvänlaatuisia. Joihinkin kookkaisiin synnynnäisiin luomiin voi liittyä suurentunut melanooman riski, jolloin seurannan merkitys korostuu.

Jos yksittäinen luomi huolestuttaa, sitä kannattaa näyttää dermatoskopiaan perehtyneelle ihotautilääkärille. Luomien poistaminen ei kuitenkaan suojaa melanooman kehittymiseltä muualle ihoon.

 

Runsasluomisuus altistaa melanoomalle.

Totta. Jos luomia on paljon, niiden seuraaminen omatoimisesti voi olla vaikeaa. Avuksi voi ottaa ns. luomikuvat. Silloin iho valokuvataan kauttaaltaan, jotta sen muutokset voidaan havaita jatkossa ihotautilääkärin seurantavastaanotoilla.

Luomien kuvaamiseen koulutettu valokuvaaja ottaa laadukkaimmat kuvat, mutta yksittäisiä luomia voi kuvata itsekin. Luomien seuranta voi tapahtua alkuun kolmen ja kuuden kuukauden, myöhemmin vuoden välein.

Lue myös:

Melanooma yleistyy nopeasti, mutta välttyykö varjossa viihtyvä ihosyövältä?

X