Minuun iski akne, vaikka olen aikuinen – mitä teen?

Jaa artikkeli
Akne ei ole yksin nuorten vaiva. Se voi yhtä hyvin alkaa vasta aikuisiällä. © Colourbox
Akne on aikuisiällä harvinainen, mutta sitäkin uskollisempi seuralainen.

1. Mitä akne oikeastaan on?

Akne on finnitauti, jonka oireita ovat karvatuppi-talirauhastiehyiden tukkeutuminen ja tulehtuminen. Häiriötilan ja tulehdusreaktion laukaisee ihon normaaliflooraan kuuluva Propionibacterium acnes -bakteeri.

Aknella on erilaisia alatyyppejä. Ne poikkeavat toisistaan sekä ihovaurioiltaan että vaikeusasteeltaan. Aknen alatyyppejä ovat tavallinen märkänäppyjä tekevä akne, talirauhasen aukkoja tukkiva komedoakne ja märkäonteloita aiheuttava acne conglobata.

Harvinaisempi on esimerkiksi acne fulminans, jossa akneen kuuluvat myös kuumeilu ja lihaskivut. Vielä harvinaisempia ovat oireyhtymät, joissa akne voi olla yksi osaoireista.

2. Mistä on kyse, kun finnit vaivaavat aikuista?

Arkikielessä puhutaan usein aikuisen aknesta, mutta ihotautilääkärille se on käsitteenä epämääräinen.

Aikuisiällä esiintyy kahta eri ”finnitaudiksi” katsottavaa ihotautia: varsinaista aknea ja ruusufinniä eli rosaceaa. Ruusufinni eli rosacea on ehkä jopa aknea tavallisempi aikuisen finnitauti, vaikka sillä ei olekaan mitään tekemistä varsinaisen aknen kanssa.

3. Miten ruusufinni eroaa aknesta?

Ruusufinni puhkeaa tavallisimmin 30−50 vuoden iässä, mutta voi kyllä alkaa jo lapsuudessakin. Ruusufinnin yleisin muoto on näpytön. Sen tavallisin oire on kasvojen punoitus, joka lisääntyy etenkin lämpötilavaihteluiden, jännittämisen ja alkoholin nauttimisen yhteydessä. Lisäksi kasvoilla on usein laajentuneita hiussuonia. Näppyilevää ruusufinniä esiintyy 2−3 prosentilla aikuisväestöstä. Näppymuodossa kasvoille nousee aika ajoin märkäpäitä ja näppylöitä.

Ruusufinniin voi liittyä myös erilaisia silmien ja silmäluomien oireita, kuten tulehduksia, näärännäppyjä ja kuivasilmäisyyttä.

4. Mitä eroa on teini-iän ja aikuisiän aknella?

Ei oikeastaan mitään. Aikaisemman käsityksen mukaan aikuisiän aknea esiintyi useammin kasvojen reunaosissa. Tuore tutkimus kuitenkin näyttää, ettei olennaista eroa ole.

Akne ei todellakaan rajoitu vain teini-ikään, ja mitään tarkkaa ikärajaa ”aikuisiän” aknelle ei ole. Akne voi jatkua suoraan teini-iästä, mutta se voi myös puhjeta ensimmäisen kerran vasta aikuisiällä. Monissa artikkeleissa aikuisen aknen ikärajaksi on asetettu 20 tai 25 vuotta.

5. Mistä aikuisiän näppytaudit johtuvat?

Monista eri tekijöistä. Akneen vaikuttavat varsinkin peritty ihotyyppi, geneettiset alttiustekijät ja hormonit. Esimerkiksi anabolisten steroidien käyttäjille puhkeaa hyvin usein akne. Eräät naissukupuolihormonit lisäävät aknen esiintymistä. Ehkäisypillerit saattavat pitää aknea kurissa, mutta kun niiden käyttö lopetetaan, akne saattaa taas ilmaantua. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on yksi mahdollinen hormonaalinen sairaus aknen taustalla.

Myös ruusufinnin taustalla lienee geneettisiä alttiustekijöitä. Taudin syntyyn vaikuttavat myös ihon normaaliflooraan kuuluvat bakteerit (Staphylococcus epidermidis), talipunkit (Demodex) ja ultraviolettivalon aiheuttamat vauriot. Joskus ruusufinnin ilmaantumisen syynä voi olla myös kortisonivoiteiden käyttö.

6. Onko elintavoilla merkitystä?

Aknea saattaa lisätä runsas nopeiden hiilihydraattien syöminen. Ruusufinnin oireet pahenevat liiallisesta auringonvalosta. Kasvojen pesun laiminlyöminen lisää talipunkkien elinmahdollisuuksia, joten sekin saattaa lisätä oireita. Toisaalta liian voimakkaat ihonhoitotoimenpiteet saattavat vaurioittaa ihon läpäisyestettä ja pahentaa ruusufinniä.

On myös yksilökohtaisia eroja. Osalla oireita lisäävät kuumat juomat, saunominen, tietyt mausteet tai alkoholi.

7. Onko jokin aikuisen finnitaudeista erityisen aggressiivinen?

Sekä aknesta että ruusufinnistä esiintyy harvinaisia todella vaikeita muotoja. Näissä on taustalla tulehdusmekanismien säätelyyn liittyviä geneettisiä alttiustekijöitä.

Lisäksi on harvinaisia oireyhtymiä, joissa akne on yksi oireista – esimerkiksi SAPHO-oireyhtymä, joka on ihon ja tukielimistön monimuotoinen sairaus.

8. Miten finnitauteja hoidetaan?

Aknen hoito riippuu taudin vaikeusasteesta ja potilaan sukupuolesta. Lievissä tapauksissa riittää paikallishoito, jossa käytetään yksin tai yhdistelminä kuorivia ja antimikrobisia aineita.

Keskivaikeissa tapauksissa saatetaan tarvita lisäksi antibiootteja ja/tai e-pillereitä. Vaikeissa tapauksissa käytetään sisäisesti isotretinoiinia. Kyseessä on A-vitamiinin johdannainen ja ainoa lääke, jolla on kertakuurilla mahdollista saada aikaan pitkäaikainen parantuminen aknesta.

Joskus syviä märkäonteloita joudutaan avaamaan veitselläkin.

Lievään ruusufinniin saa apteekista ilman reseptiä metronidatsolivoidetta. Paikallishoitoon käytetään myös atselaiinihappoa. Syksyllä on reseptilääkkeenä tulossa talipunkkiin tehoava ivermektiinigeeli.

Antibiootteja käytetään hankalammissa tapauksissa, ja joissakin tapauksissa turvaudutaan myös isotretinoiiniin.

9. Paraneeko aikuisen näppytauti?

Akne todennäköisesti paranee, mutta joskus siihen menee jopa kymmeniä vuosia. Keskimäärin arvioisin taudin kestävän kymmenisen vuotta.

Hankalan aknen kanssa kannattaa hakeutua ihotautilääkärille. Akne on kyllä hiljennettävissä, joskin siihen saatetaan joskus tarvita epätavallisiakin lääkkeitä.

Ruusufinnin pysyvää paranemista ei luvata millään nykyisistä hoidoista, mutta silti tauti asettuu osalla potilaista.

10. Voiko akneihoa korjata jälkeenpäin?

Aknen jättämiä arpia voidaan korjata, mutta vasta sitten kun itse akne on saatu rauhoittumaan.

Aivan lievässä tapauksessa voi riittää kuoriva hoito kosmetologilla. Syvempien näppyjen tai arpien kanssa auttaa parhaiten osaava lääkäri.

Ruusufinnin aiheuttamaa punotusta ei voi pysyvästi korjata, mutta punoituksen vaalentamiseen on olemassa 12 tuntia vaikuttava, verisuonia supistava, brimonidiinia sisältävä geeli.

Leikkauksellisia toimenpiteitä tarvitaan lähinnä miehillä esiintyvässä ruusufinnin vaikeassa muodossa rinofyymassa. Se aiheuttaa nenän talirauhasten ja sidekudosten voimakasta liikakasvua, jolloin nenä paisuu muhkuraiseksi ja muodottomaksi.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen, Tampereen Ihopiste.

X