10 kysymystä: Akne vaivaa aikuisiakin – Miten hoidan aikuisiän aknea?

Akne ei ole vain nuorten vaiva, vaan siitä kärsivät myös aikuiset. Aikuisiän aknen voi laukaista esimerkiksi stressi, hormonaaliset muutokset tai muuttunut elämäntilanne.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Finnien puristelu jättää helposti ihoon arven ja toisaalta lisää tulehduksen riskiä.

Akne ei ole vain nuorten vaiva, vaan siitä kärsivät myös aikuiset. Aikuisiän aknen voi laukaista esimerkiksi stressi, hormonaaliset muutokset tai muuttunut elämäntilanne.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Akne on pitkäkestoinen, näppyläinen ihosairaus, jota esiintyy valtaosin murrosiässä. Kun aikuisiän akne puhkeaa, hyviä neuvoja kaipaa. Kysyimme aikuisiän akneihon hoidosta – näin neuvoo ihotautien erikoislääkäri, LT, Laura Bouchard lääkärikeskus Aavasta.

1. Miksi akne voi iskeä aikuisenkin iholle?

Akne ei ole vain nuorten vaiva: iho reagoi sekä elämänmuutoksiin että hormonaalisiin muutoksiin vanhuuteen asti. Akne voi aktivoitua esimerkiksi stressistä, liian rasvaisista meikeistä tai siitä, ettei meikkejä pese kunnolla iholta pois. Toisinaan aknen taustalla on perinnöllinen alttius tai elämän taitekohta, kuten työttömäksi jääminen tai eläkkeelle siirtyminen.

Monella naisella akne puhkeaa kolmenkymmenen tietämissä, jos nainen jättää ehkäisypillerit pois tullakseen raskaaksi. Tyypillisiä aknen aktivoitumiskohtia naisella ovat lisäksi raskausaika ja toisaalta vaihdevuodet, joihin molempiin liittyy hormonitoiminnan muutoksia.

Miehillä akne on aikuisena naisia harvinaisempi, mutta ei tavaton. Siinä missä naisilla aknen puhkeaminen liittyy usein tiettyyn elämänvaiheeseen, miehillä oireet saattavat jatkua murrosiästä lähtien, mutta lieventyä hiljalleen vuosien myötä.

2. Miten akne kannattaa hoitaa?

Aknea ei voi pestä pois, mutta iho on silti tärkeä puhdistaa huolellisesti päivittäin. On tärkeää, että puhdistustuotteet eivät ole liian voimakkaita, vaan ihoa rauhoittavia ja mieluiten hajusteettomia ja säilöntäaineettomia.

Tarvittaessa on hyvä käyttää myös esimerkiksi apteekissa myytäviä perusvoiteita, sillä toisin kuin nuoren, aikuisen akneiho on tyypillisesti pintakuiva. Ihon peseminen monta kertaa päivässä ei auta, vaan pikemminkin ärsyttää ihoa entisestään.

Aikuisen akneiho on tyypillisesti pintakuiva. Ihon peseminen monta kertaa päivässä ei auta, vaan pikemminkin ärsyttää ihoa entisestään.

Lievään akneen tepsivät yleensä apteekissa myytävät ihon paikalliseen hoitoon tarkoitetut voiteet, kuten tretinoiini- tai bentsoyylivoide. Osa voiteista vaatii reseptin, toisia voi ostaa vapaasti apteekista. Hyviä hoitotuloksia on saatu myös atselaniinihapolla, jolla on voiteita vähemmän sivuvaikutuksia.

3. Koska tarvitaan lääkärin apua?

Jos ihon puhdistus ja hoito akneen tarkoitetuilla tuotteilla ei tepsi, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkärissä on hyvä käydä myös, jos kasvoilla on kivuliaita, ontelomaisia näppylöitä, sillä ne vaativat toisinaan lääkekuurin.

4. Millaisilla lääkkeillä akne voidaan taltuttaa?

Jos paikallisvoiteet eivät auta, lääkäri voi määrätä akneen tetrasykliiniryhmän antiobiootin, joka vähentää tulehdusreaktiota ja ihon bakteereja. Antibioottikuuri on pitkä, usein 50 päivän mittainen, joten on oleellista, että sitä ei määrätä turhaan. Naisilla avun voi tuoda toisinaan yhdistelmäehkäisypillerit.

Mikäli tilanne on hankala tai tilanne ei helpota kahdella anti­bioottijaksolla, aknea voidaan hoitaa kapseleina nieltävänä isotretinoiini-kuurilla. Kuuri voi kestää jopa vuoden ajan ja se on tehokas. Jos akne ei kuitenkaan parane lopullisesti, lääkäri voi tarvittaessa jatkaa kuurin pituutta.

Aikuistyypin akneen voidaan myös käyttää spironolaktonia, joka on nesteenpoistolääke, mutta jolla on anti-androgeeninen vaikutus. Senkään aikana ei saa tulla raskaaksi. Lisäksi munuais- ja elektrolyyttiarvoja on seurattava.

5. Rajoittavatko lääkekuurit elämää?

Koska aknen lääkehoito merkitsee yleensä useamman kuukauden mittaista lääkitystä, on elämäntilanne syytä arvioida tarkoin ennen lääkityksen aloittamista. Esimerkiksi iso­tretinoiinikuurin aikana ei voi suunnitella raskautta, tulla raskaaksi tai imettää, sillä lääke voi vaurioittaa sikiötä. Mikäli nainen on hedelmällisessä iässä, hänen on tehtävä ennen kuurin aloittamista raskaustesti. Lääkkeen lopettamisella ja raskauden alkamisella tulee olla vähintään kuukauden väli.

Aknelääkkeet voivat kuivattaa ihon lisäksi silmiä ja huulia, ja osa potilaista käyttää niiden aikana tämän takia silmien kosteutustippoja tai tavallista rasvaisempaa huulirasvaa. Koska lääkkeen harvinaisiin haittavaikutuksiin kuuluu maksavaurioita, hoidon aikana seurataan maksa- ja kolesteroliarvoja laboratoriokokein.

Jos aknea hoidetaan isotretinoiinilla, on syytä huomioida, että iho voi palaa tavallista herkemmin auringossa. Harvinaisia sivuvaikutuksia ovat lihas- ja nivelkivut sekä nenäverenvuoto.

6. Saako finnejä puristella itse?

Tähän ei kannata sortua, sillä finnien puristelu jättää helposti ihoon arven ja toisaalta lisää tulehduksen riskiä. Tämä johtuu siitä, että finniä on mahdotonta puristaa itse kokonaan tyhjäksi, ja puristetun alueen lähellä sijaitseviin ihohuokosiin voi syntyä tulehdusreaktio.

Jos iho ei ole kovin tulehtunut, kosmetologin tekemä puhdistus voi rauhoittaa aknea.

7. Miten aknearpia voi hoitaa?

Ihotautilääkäri osaa arvioida kunkin tilanteen erikseen, mutta useimmiten laserilla saadaan hyviä tuloksia. Laserhoito voidaan tehdä kasvojen lisäksi esimerkiksi selkään, jos arpia on paljon tai ne estävät normaalia elämää vaikkapa niin, ettei kehtaa olla ilman paitaa. Varsinkin nuorilla aikuisilla akne voi aiheuttaa tämänkaltaisia tilanteita, jotka voivat olla traumaattisia ja vaikuttaa itsetuntoon.

Viime vuosina myös itse aknea on ryhdytty hoitamaan yksityisellä puolella laserilla. Hoito on verrattain kallista, koska se vaatii useita hoitokertoja, mutta hyvä vaihtoehto etenkin silloin, jos suun käyttävä otetta lääkitys ei ole mahdollista. Tällainen tilanne voi olla, jos kärsii esimerkiksi jostakin suolistosairaudesta.

8. Voiko toiseen sairauteen määrätty lääkitys laukaista aknen?

Tämä on mahdollista ja jotkin lääkkeet voivat kiihdyttää jo puhjennutta aknea. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi jotkut epilepsialääkkeet, testosteroni ja kortikosteroidit. Toisinaan myös hormonaaliset ehkäisyvalmisteet voivat saada ihon ärsyyntymään.

9. Talttuuko akne, kun jättää suklaat syömättä?

Aknea ei voi ehkäistä tai parantaa tietyllä ruokavaliolla. On kuitenkin todettu, että nopeasti verensokeria nostavat ruoat voivat jonkin verran pahentaa aknea. Tämän takia sokeria tai vaaleista jauhoista tehtäviä ruokia ei kannata syödä ainakaan paljoa.

Jos itse havaitsee, että jokin tietty ruoka-aine, kuten pähkinät, tai vaikkapa rasvainen pitsa ärsyttää ihoa, tämä kannattaa huomioida ruokavaliossa.

Jos taas itse havaitsee, että jokin tietty ruoka-aine, kuten pähkinät, tai vaikkapa rasvainen pitsa ärsyttää ihoa, tämä kannattaa huomioida ruokavaliossa.

Maidosta on ristiriitaista tutkimusnäyttöä, mutta se tiedetään, että kalkin riittävä saaminen tukee aknen hoidon onnistumista. Alkoholi ja tupakka taas pahentavat ihon ongelmia.

10. Voiko akne parantua auringonotolla?

Monet aknesta kärsivät saavat auringosta helpotusta iholleen. Asiassa on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä auringossa makoilua on hyvä välttää sen aiheuttaman ihosyöpä­riskin vuoksi. Auringossa on lisäksi aina tärkeää muistaa auringonsuojavoiteet: akneiholle sopiva valinta on useimmiten mahdollisimman vähärasvainen aurinkovoide.

Aurinkovoiteet ja -lasit on tärkeä muistaa myös keväthangilla, ei vain keskikesällä tai lomamatkoilla.

Artikkelia on muokattu 2.1.2024

Lue myös Anna.fi: Kärsitkö aknesta selässä? Se on yleinen vaiva myös aikuisilla – tietyt asiat voivat pahentaa sen oireilua, vaikka eivät ole sen varsinainen syy

X