Tuki- ja liikuntaelinsairaudet selittävät suuren osan suomalaisten työkyvyttömyydestä.

(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola
Tetoskooppi

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet selittävät suuren osan suomalaisten työkyvyttömyydestä. © Piia Arnould/Kuvaryhmä/SKOY

Vuonna 2016 työterveyspotilaiden yleisimpiä pitkien sairauspoissaolojen aiheuttajia olivat Terveystalon potilastietorekisterin mukaan erilaiset mielenterveysongelmat, selkäkivut sekä muut tuki- ja liikuntaelinvaivat.

Työterveyshuollon vastaanotolle hakeudutaan tavallisimmin kroonisten sairauksien, akuuttien infektioiden ja terveyden edistämisen vuoksi. Tiedot perustuvat Terveystalon työterveyspalveluiden piiriin kuuluvan noin 500 000 työikäisen suomalaisen tietoihin. Terveystalon potilastietorekisteri on Suomen suurin yhtenäinen potilastietojärjestelmä, jossa on koottuna tietoa yli 3,6 miljoonan suomalaisen terveydestä.

Yleisin syy hakeutua sairauden takia vastaanotolle on flunssa ja muut hengitystieinfektiot. Ne eivät kuitenkaan aiheuta pitkiä poissaoloja töistä.

Merkittävä syy suomalaisten sairauspoissaoloihin on jo vuosien ajan ollut tuki- ja liikuntaelinvaivat sekä erilaiset mielenterveysongelmat. Pisimmät sairauspoissaolot johtuivat vuonna 2016 polviongelmista, erilaisista mielenterveysongelmista sekä sydän- ja verisuonisairauksista.

Sairauslomalle kun selkä vaivaa

Selkä-, polvi- ja olkapäävaivat sekä muut tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttivat yhteensä viime vuonna ylivoimaisesti eniten sairauspoissaoloja Suomessa. Useimmiten vaivaavat alaselkäkivut, jotka aiheuttavat sekä lyhyitä että pitkiä poissaoloja.

Selkävaivat johtuvat yleensä selän vääränlaisesta kuormittumisesta, kuten liian yksipuolisista työasennoista tai liikkumattomuudesta. Ne ovat tyypillisiä sekä erittäin fyysistä työtä tekeville että toimistotyöntekijöille.

– Lepääminen ja selän varominen yleensä vain hidastavat toipumista. Selkää voidaan kuntouttaa ja selkävaivoja ennaltaehkäistä parhaiten keskivartalon lihaksia vahvistavalla liikunnalla sekä huolehtimalla työergonomiasta, Terveystalon kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi kuitenkin muistuttaa.

 

Mielenterveysongelmat vievät sairauslomalle

Erilaisten mielenterveysongelmien aiheuttamat sairauslomat ovat lisääntyneet jonkin verran edellisvuosiin verrattuna.

– Psyykkisen kuormituksen varhainen tunnistaminen on tärkeää. Lievä masennus voi muuttua keskivaikeaksi, mikäli yksilö eristäytyy yhteiskunnasta, Terveystalon työterveyshuollon ylilääkäri Minna Pihlajamäki sanoo.

Hän muistuttaa, että omasta toimintakyvystä on tärkeää pitää huolta liikkumalla ja nukkumalla riittävästi sekä tauottamalla työtä, jotta palautumista ehtii tapahtua jo työpäivän aikana.

– Erityisesti univajeella on selvä yhteys mielialaan sekä masentuneisuus- ja ahdistuneisuushäiriöihin. Myös kynnys hakeutua työterveyspsykologin puheille kannattaa pitää matalana. Mitä aikaisemmassa vaiheessa ottaa yhteyttä, sitä todennäköisempää on saavuttaa paras mahdollinen tulos, Pihlajamäki neuvoo.

Sairauslomat ruotuun Käypä hoito -suositusten avulla

Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämiin Käypä hoito -suosituksiin on toivottu jo pitkään liitettävän sairauslomien kestoa koskevia linjauksia.

Sunnuntaisuomalainen kertoi eilen, että lääkärit saavat ensi vuoden loppuun mennessä Käypä hoito -suosituksen siitä, miten sairauslomien tarvetta arvioidaan. Suositusta valmistelee lääkäriseura Duodecim, jonka työ alkaa nyt keväällä työryhmän nimeämisellä. Sairauslomien Käypä hoito -suuosituksen rahoittaa Kela.

Suosituksen tavoitteena on vähentää sairauspoissaoloja ja mahdollista käytäntöjen kirjavuutta.

Tällä hetkellä sairauslomien pituudesta ei ole selkeitä sääntöjä. Poikkeuksena on masennus, jonka vuoksi sairauslomalle määräämisen tarpeesta on jo nyt ohjeet valtakunnallisessa masennuksen hoitosuosituksessa.

 

Eniten sairauspoissaoloja aiheuttivat:

1. Mielenterveysongelmat

2. Selkävaivat

3. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat

4. Flunssa ja muut hengitystieinfektiot

5. Olkapäävaivat

Pisimpiä sairauspoissaoloja aiheuttivat:

1.Polviongelmat

2. Mielenterveysongelmat

3. Sydän- ja verisuonisairaudet

4. Olkapäävaivat

5. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat

Lue myös:

Häpeä ei ole syys sairauslomalle

Refluksitauti vie sairauslomalle

 

X