Mitä hyötyä hormonihoidosta voi olla?

Jaa kaverilleTilaa Seura
© iStock
56-vuotias Johanna pohtii, kannattaako aloittaa hormonikorvaushoito vaihdevuosivaivoihin. Gynekologi Maija Kajan korostaa, että estrogeenin puute on suurempi riski terveydelle kuin estrogeenihoito.

Minulla on kuumia aaltoja, seksuaalista haluttomuutta, sydämentykytyksiä ja tiheää pissaamista. Mitä muita vaihdevuosioireita on?

Naiset kärsivät muun muassa kireästä pinnasta, unihäiriöistä, nivel- ja lihaskivuista, sydämen rytmihäiriöistä, masennuksesta ja ahdistuneisuudesta. Nämä kaikki johtuvat yleensä estrogeenin vähenemisestä.

Vaihdevuosioireet ovat moninaiset. Tunnistetaanko niitä?

Lääkärit tuntevat huonosti oireita – ei siis ihme että naisetkin ovat oireiden keskellä eksyksissä. Usein lääkäri ajattelee, että jos ei ole kuumia aaltoja, ei voi olla vaihdevuosioireita.

Uneton, ahdistunut ja ärtynyt nainen saa diagnoosikseen uupumuksen tai masennuksen. Hoitona ovat nukahtamis- ja masennuslääkkeet, vaikka oireiden syynä on estrogeenin väheneminen.

Kohtaan työssäni myös paljon 70 -90-vuotiaita naisia, jotka nukkuvat huonosti ja joilla on kipuja ja joiden lääkelistalla on noin 10–20 lääkettä. Jos erilaisten vaivojen syy olisi ymmärretty ajoissa, tarvitsisi nainen paljon vähemmän lääkkeitä ja voisi paremmin.

Pitäisikö minunkin aloittaa hormonikorvaushoito, vaikka selviän oireitteni kanssa?

Alan olla sitä mieltä, että kaikki naiset voisivat paremmin ja pysyisivät terveempinä, jos he käyttäisivät hormonihoitoa. Hoito on hyvä aloittaa, kun oireita alkaa tulla. Viimeistään hoitoa tarvitaan siinä vaiheessa, kun oireet haittaavat elämää.

On jo riittävän paljon tutkimusnäyttöä siitä, että estrogeenin puute on suurempi riski naisen terveydelle kuin estrogeenihoito.

Hormonit ovat välttämättömiä terveydellemme. Myös estrogeeni on ylläpitänyt naisen terveyttä vuosikymmenien ajan.

Mitä hyötyjä hormonihoidosta on?

Hormonikorvaushoito helpottaa oikealla annoksella käytettynä vaihdevuosioireita. Nainen saa taas elämästään kiinni, kun hän nukkuu hyvin, hikoilut hellittävät, pinnaa ei kiristä ja virtaa riittää.

Lisäksi estrogeenilla on monia tärkeitä terveysvaikutuksia. Estrogeeni vaikuttaa edullisesti valtimoihin. Se vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja pitää verenpainetta ja kolesteroleja kurissa.

Estrogeeni estää osteoporoosia, kohentaa nivelten ja lihasten terveyttä, pienentää paksusuolisyövän riskiä ja hillitsee tyypin 2 diabeteksen ja dementian kehittymistä.

Jos vaihdevuosioireita on ollut jo monta vuotta, onko hormonihoidosta enää mitään hyötyä?

Terveyshyötyjen saamiseksi hormonihoito pitäisi aloittaa mahdollisimman pian, ainakin kymmenen vuoden sisällä vaihdevuosien alkamisesta.

Hoito helpottaa aina oireita, aloitetaan se milloin vain – vaikka seitsemänkymppisenä.

Eikö hormonikorvaushoidolla ole vakavat riskinsä?

Tutkimusten mukaan hormonikorvaushoito lisää rintasyöpäriskiä, kun hoito jatkuu yli kolme vuotta. Kymmenen vuotta hormonihoitoa käyttäneiden naisten joukossa on kahdeksan rintasyöpään sairastunutta naista enemmän tuhatta naista kohti.

Kummallista on se, että estrogeenin vaaroista puhuttaessa unohdetaan yleensä, että alkoholin käyttö, ylipaino, huono ruokavalio, liikunnan vähyys ja tupakointi lisäävät rintasyövän riskiä selvästi enemmän kuin hormonihoito.

Estrogeeni lisää kohtusyövän riskiä. Kohtusyövän estämiseksi hoitoon on lisättävä keltarauhashormoni, jos naisella on kohtu tallella.

Hormonikorvaushoito lisää myös laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riskiä. Laskimotukoksen riski voidaan välttää käyttämällä muuta kuin suun kautta otettavaa hoitoa. Suun kautta otettavassa hoidossa riski on koholla puolen vuoden ajan aloituksesta.

Ystäväni on lopettamassa hormonihoitoa viiden vuoden jälkeen. Tämä tuntuu olevan yleinen käytäntö. Miksi?

On tosi kurjaa, että monet lääkärit suosittelevat hormonihoidon lopettamista esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden hoidon jälkeen. Tämä liittynee rintasyöpäriskiin.

Silloin unohdetaan että estrogeeni vähentää monien vaarallisempien tautien riskiä. Hormonihoitoa ei kannata lopettaa.

Hormonihoitoja on monenlaisia. Tabletit, laastari vai geeli?

Hormonikorvaushoito aloitetaan aina pienellä annoksella. Jos oireet eivät helpotu, annosta lisätään. Suosittelen muita kuin suun kautta otettavia hoitoja, koska tablettihoitoon liittyy enemmän terveysriskejä.

Jos naisella ei ole kohtua, on paras hoito estrogeenigeeli, jota levitetään iholle ja jonka määrää on helppo räätälöidä. Jos naisella on kohtu ja hormonikierukka, josta hän saa keltarauhashormonia, geeli sopii myös hyvin.

Jos naisella on kohtu eikä hormonikierukkaa, voidaan aloittaa laastarilla, joka erittää elimistöön sekä estrogeenia että keltarauhahormonia.

Millaisia sivuvaikutuksia hormonihoidolla on?

Hormonihoito saattaa turvottaa ja monien mielestä se lihottaa. Useimmiten lihominen ei liity hormonihoitoon, vaan iän mukana muuttuvaan aineenvaihduntaan.

Estrogeeni voi tehdä rinnat aristaviksi. Keltarauhashormonilla on estrogeeniin verrattuna enemmän sivuvaikutuksia, kuten väsymystä, turvotusta tai masennusta. Joskus joudutaan kokeilemaan useita keltarauhashormoneita ennen kuin sopiva löytyy.

Onko apteekista ilman reseptiä saatavista emätinpuikoista apua?

Emätinpuikot, -voiteet, -tabletit hoitavat kuivia ja ärtyneitä limakalvoja. Estrogeenia sisältävät valmisteet pienentävät myös virtsatietulehduksen riskiä ja rauhoittavat yliaktiivista rakkoa.

Parhaiten ja helpoimmin nämä hyödyt saa reseptillä saatavasta estrogeenia sisältävästä emätinrenkaasta.

Voiko vaihdevuosioireita hoitaa pehmein keinoin?

Kyllä. Suosittelen niitä kaikille, käyttää sitten hormonihoitoa tai ei.

Kannattaa suosia vihanneksia, kokojyväruista, metsämarjoja, soijatuotteita ja pähkinöitä, sekä pehmeitä rasvoja kuten avokadoja ja öljyjä.

Vettä pitää juoda riittävästi. Yliaktiivinen rakko tai pissan karkailu on tärkeää saada kuriin muilla hoitokeinoilla.

Liikunta hoitaa kroppaa ja mieltä. Olennaista on löytää liikuntamuoto, josta nauttii.

Jotkut naiset kokevat saavansa avun luontaistuotteista. En pidä luontaistuotteita haitallisina, ja niitä voi käyttää myös yhdessä hormonihoidon kanssa.

Ällistyttävä hyvinvoinnin ylläpitäjä on musiikki. Suosittelen päivittäin kolmea annosta itselle mieluisaa musiikkia – on se sitten jazzia, bluesia, klassista, poppia tai iskelmiä.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X