Kaalit tuovat monia hyötyjä ruokavalioon –Tutustu hyvää tekevään kuitupommiin
Kaaleja on hyvä syödä vaihdellen, kertoo yliopistonlehtori Jukka-Pekka Suomela Turun yliopistosta.
Kaalit ovat ravinteikas lisä ruokavalioon, mutta onko niillä sairauksia ehkäiseviä ominaisuuksia? Entä mitä muuta kaaleista olisi hyvä tietää?
Kaalit ovat ravitsemuksellisesti melko vaatimattomia kasviksia.
Tarua. Kaaleissa on paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Ne sisältävät runsaasti muun muassa C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia.
Kivennäisaineista kaaleissa on usein muun muassa kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä. Lisäksi kaalit sisältävät runsaasti vatsalle hyvää tekevää ja kylläisyyden tunnetta tuovaa kuitua.
Kaaleja kannattaa syödä vaihdellen.
Totta. Kaikki kaalit ovat sukulaiskasveja, minkä takia niiden ravintoainesisältö on pääpiirteissään melko samanlainen. Niissä on kuitenkin myös yksilöllisiä eroja. Esimerkiksi parsakaali ja lehtikaali sisältävät enemmän kalsiumia kuin muut kaalit. Punakaali taas sisältää samoja terveydelle hyödyllisiä antosyaaniyhdisteitä kuin esimerkiksi mustikat.
Mitä vaihtelevammin erilaisia kaaleja syö, sitä monipuolisemmin saa erilaisia ravintoaineita.
Kaalien syönti voi auttaa ehkäisemään erilaisia sairauksia.
Totta ja tarua. Kaaleissa on paljon ainutlaatuisia ainesosia, kuten glukosinolaatteja. Niiden terveysvaikutuksia tutkitaan tällä hetkellä paljon eri puolilla maailmaa. Käytännössä niistä kuitenkin tiedetään vielä hyvin vähän.
Tämän hetken tietämyksen mukaan minkään yksittäisen kasvin tai sen ainesosan ei ole todettu ehkäisevän sairauksia.
Runsaasti erilaisia ravintoaineita ja kuitua sisältävinä kasviksina kaalit voivat kuitenkin osana hyvää ruokavaliota edistää terveyttä. Lisäksi ne ovat hyvin vähäenergisiä, mikä saattaa auttaa painonhallinnassa ja sitä kautta myös sairauksien ehkäisyssä.