Mitä kynnet kertovat terveydestäsi? Kynsimuutos voi ilmetä eri tavoin: kynnen värimuutoksena, liuskottumisena, juovina tai uurteina

Jaa artikkeliTilaa Seura
Mitä kynnet kertovat terveydestä
Sormien lisäksi myös varpaan kynsien muutoksia on syytä pitää silmällä. © iStockphoto
Muutos kynnen värissä, rakenteessa tai muodossa voi olla täysin harmitonta, mutta joskus kynnet kertovat myös sairaudesta. Nopeat ja yllättävät muutokset kynsissä kannattaa tutkituttaa ihotautien erikoislääkärillä.

Mitä kynnet kertovat ja paljastavat kantajansa terveydestä – entä sairauksista? Listasimme kynsien muotojen, värien ja rakenteen muutosten taustoja ja selvitimme, mitä mikin kynsimuutos kertoo.

Liuskoittuvat kynnet

Kynsien liuskoittuminen voi olla seuraus­ta kynsien kuivumisesta, mutta syynä voivat olla myös perintötekijät, raudanpuuteanemia tai ihotauti, kuten psoriaasi tai punajäkälä.

Kynsivallin tulehdus

Punoitus ja turvotus viittaavat tulehdukseen. Hoidoksi riittää puhdistus ja antibioottivoide. Jos kynsivalli märkii, voidaan tarvita suun kautta otettavia antibiootteja.

Kynnen syvät poikkijuovat

Koko kynnen mittaiset, poikittaiset juovat ovat aika yleisiä ja harmittomia. Kynnen kasvu on hidastunut tai hetkellisesti pysähtynyt. Kasvun jatkuessa kynteen on jäänyt poikittainen ura.

Pitkittäisuurteet kynnessä

Pitkittäiset uurteet kynnessä on usein perinnöllistä. Huono verenkierto, psoriaasi ja ikääntyminen voivat myös olla syynä.

Värimuutokset viestivät eri asioista

Kynnet voivat tilapäisesti värjäytyä kellertäviksi vaikkapa tupakoinnin vuoksi. Pysyvä keltaisuus voi johtua esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai immuunikadosta.

Valkokyntisyys voi kertoa maksakirroosista, puna-valkokyntisyys munuaistaudeista ja vihertävä sävy bakteeri-infektiosta. Tumma juova kynnessä ei aina ole merkki melanoomasta, mutta sitä on hyvä näyttää lääkärille.

Kellertävyys kynnessä kielii kynsisienestä

Kellertävä alue kynnen reunassa viittaa kynsi­sieneen. Se on yksi yleisimmistä kynsisairauksista, jonka todennäköisyys kasvaa vanhemmiten. Sieni voi levitä kynteen esimerkiksi jaloista. Jos se ei parane apteekin itsehoitotuotteilla, mene lääkäriin.

Lue myös: Kun kynsipedissä lymyää infektio – Paraneeko kynsisieni eli kynsisilsa ilman lääkkeitä?

Pidä huolta kynsistä – Kokosimme 5 tuotevinkkiä kynsien hoitoon1. Vesipesuja

Vesipesuja kestävän suojakalvon käsiin antaa Avènen Cold Cream
-käsivoide, noin 8,70 €/50 ML.

2. Kuusenpihka on luonnostaan antibakteerinen, joten se hoitaa tehokkaasti kuivia ja tulehtuneita kynsinauhoja, Pihqa-kuusenpihkavoide 17,90 €/27,5 ML.

Kuusenpihka on luonnostaan antibakteerinen, joten se hoitaa tehokkaasti kuivia ja tulehtuneita kynsinauhoja, Pihqa-kuusenpihkavoide 17,90 €/27,5 ML.

3. Hoitava lakka hoitaa kynsisienitulehdusta ja hengittävä kynsilakka peittää alleen värjäytymät ja kynsivauriot. Nailner Hoida & Lakkaa 29,80 €/2x5 ML.

Hoitava lakka hoitaa kynsisienitulehdusta ja hengittävä kynsilakka peittää alleen värjäytymät ja kynsivauriot. Nailner Hoida & Lakkaa 29,80 €/2×5 ML.

4. Kynsinaamio ravitsee vaurioituneita kynsiä yön aikana. Oriflame The One Expert Care Overnight -kynsinaamio, 11 €/8 ML.

Kynsinaamio ravitsee vaurioituneita kynsiä yön aikana. Oriflame The One Expert Care Overnight -kynsinaamio, 11 €/8 ML.

5. Kynsibalsami ehkäisee kynsien halkeilua sekä ravitsee ja pehmentää kynsinauhoja, Gwdihw Nail Wizard -kynsibalsami/Ecco Verde. 6,60 €/25 G.

Kynsibalsami ehkäisee kynsien halkeilua sekä ravitsee ja pehmentää kynsinauhoja, Gwdihw Nail Wizard -kynsibalsami/Ecco Verde. 6,60 €/25 G.

Lähteet: Anna-Liisa Halsas-Lehto & Taina Raivio: Ihonhoito kauneudenhoitoalalla, ihosairaala.fi, terveyskirjasto.fi, apteekki.fi

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Lue myös: 10 kysymystä: Kädet kuivuvat ja rohtuvat – Näin hoidat kynnet, kädet ja kuivan ihon kuntoon

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X