Mitä rokotteita matkailija tarvitsee? Varaudu lomaan jo ennalta ja vältä ikävät yllätykset

Jaa kaverilleTilaa Seura
© istock
Rokotuksella voi vakavan sairastumisen riskin minimoida tai hävittää kokonaan, sanoo THL:n matkailuterveysneuvoja Pirjo Turtiainen.

”Tarvittavat rokotukset on annettu jo lapsena”

Tarua. Useiden rokotteiden antama suoja vanhenee ajan myötä. Lisäksi lisääntynyt ja monipuolistunut matkailu altistaa suomalaiset yhä useammalle eksoottiselle taudille.

Samasta kehityssuunnasta kertoo se, että tulevaisuudessa on erikoistumassa aivan uusi ryhmä hoitoalan osaajia: matkailurokotuksiin pätevöityneet lääkärit, jotka keskittyvät nimenomaan matkailijoiden hoitamiseen.

”Hyttyset ovat eksoottinen uhka”

Totta. Monet vakavista sairauksista ovat hyttysten levittämiä. Näitä ovat muun muassa Afrikassa, Lähi-idässä, Etelä- ja Väli-Amerikassa sekä joissakin Aasian maissa tavallinen malaria, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa esiintyvä keltakuume sekä Aasiassa tavattava japanin aivotulehdus.

Estolääkityksestä ei saa täydellistä suojaa esimerkiksi malariaa vastaan. Siksi matkailijan on viisainta välttää kontaktia hyttysten kanssa: käyttää ahkerasti hyttyskarkotteita, pukeutua vaaleisiin vaatteisiin ja nukkua hyttysverkon suojissa.

”Rokotustarve kannattaa selvittää”

Totta. Joissakin maissa rokotustodistus on esitettävä ennen maahan saapumista, ja tiettyjen rokotteiden merkitys kasvaa maaseudulla ja huonon hygienian oloissa asuttaessa. On suositeltavaa selvittää oma rokotustausta ennen matkalle lähtöä tarvittavien rokotusten saamiseksi. Kannattaa tutustua myös maakohtaisiin rokotussuosituksiin.

X