Mitä ruokaa masentuneelle keliaakikolle? Laillistettu ravitsemusterapeutti vastaa

Jaa artikkeli
Keliaakikon päivittäiseen ruokavalioon kannattaa lisätä kuitua ja terveellisiä rasvahappoja.
Päivittäiseen ruokavalioon kannattaa lisätä kuitua ja terveellisiä rasvahappoja. © iStockphoto
Suolistomikrobit ovat tärkeitä sekä keliakian että masennuksen hoidossa. Kuitupitoinen ruoka lisää hyödyllisten suolistomikrobien määrää.

Tiedetään, että suolistomikrobit tuottavat yli 90 prosenttia mielialaan vaikuttavasta serotoniinista. Tutkimusten mukaan masentuneen ja keliaakikon suolistossa on vähemmän hyödyllisiä mikrobeja terveisiin verrattuna.

Kuitupitoinen ruoka lisää hyödyllisten suolistomikrobien määrää. Nyt kun ruis, vehnä ja ohra ovat poissa ruokavaliosta kaikissa muodoissaan, ovat gluteenittomat ”puhdas kaura” -tuotteet hyvä valinta pääasialliseksi viljatuotteeksi.

Rasvahappoja keliaakikon ruokavalioon

Kaurapuuron ja muutaman gluteenittoman kauraleivän lisäksi keliaakikon kannattaa lisätä kuitua ja terveellisiä rasvahappoja sisältäviä saksanpähkinöitä ja pellavarouhetta päivittäiseen ruokavalioon. Ne tulee pureskella hyvin sekä suosia oliiviöljyä ruoanvalmistusrasvana.

Suolistomikrobiston ja matala-asteisen tulehduksen kannalta kotimaiset antioksidantti- ja vitamiinipitoiset marjat ovat erittäin hyödyllisiä; kasvisten ja hedelmien lisäksi.

Hyvin sulava ruoka hellii vatsaa

Keliakian alkuvaiheessa suolen limakalvolla on tulehdusta ja limakalvon läpäisevyydessä poikkeavuutta. Kannattaa suosia hyvin sulavia ruokia, kuten puuroja ja marjakeittoja, laktoosittomia kasvissosekeittoja sekä höyrytettyjä kasviksia ja uunikalaa, huonosti sulavien ja raskaiden ruokien sijaan.

Laktoosittomasta jogurtista, viilistä tai piimästä on hyötyä suolistomikrobeille.

Omega-3-rasvahapoista on saatu apua masennuksen hoitoon ja tulehduksen hillitsemiseen.

Pari kertaa viikossa syödyn kalan lisäksi keliaakikon ruokavalioon voi liittää hyvälaatuisen kalaöljyvalmisteen. Monivitamiinivalmiste tukee ruokavaliota.

Jos rautavarastot ovat ­huvenneet, suosittelisin lisäksi hyvin imeytyviä ja vatsalle lempeitä kielelle tiputeltavia rautatippoja.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Lue myös: Keliakia haurastutti luut – Katastrofaalinen osteoporoosi paljastui Joukolla luuntiheysmittauksessa: ”Nojailin tuolinkarmiin, kun kylkiluu sanoi naps”

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X