Mitä sydämen eteisvärinä tarkoittaa?

Mitä sydämen eteisvärinä tarkoittaa? Kardiologi, lääketieteen tohtori Kristian Paavonen HYKS Sydänkeskuksesta ja Kampin Terveystalosta vastaa Totta vai tarua -väitteisiin sydämen eteisvärinästä.
Sydämen eteisvärinä on yleisin pitkäkestoinen rytmihäiriö.
Totta. Eteisvärinä yleistyy iän myötä. Yli 75-vuotiaista reilut 10 prosenttia sairastaa sitä. Eteisvärinää on kohtauksittaista ja pysyvää, joista ensimmäinen saattaa vaihtua normaalirytmiin itsestään tai rytminsiirrolla.
Eteisvärinän aikana tiheä sähköimpulssi johtuu sydämen eteisistä kammioihin ja aiheuttaa epäsäännöllisen sykkeen. Normaali eteissupistus puuttuu ja sydämen kierrättämä verimäärä vähenee noin neljänneksen.
Lue myös: Miksi kahvi aiheuttaa rytmihäiriötä?
Sydämen eteisvärinä altistaa sydänkohtauksille.
Tarua. Eteisvärinän suurin vaara piilee siinä, että vasempaan eteiseen voi eteissupistuksen puuttuessa kertyä verihyytymä. Se saattaa aiheuttaa valtimotukoksen, kuten aivoinfarktin. Riskin vähentämiseksi käytetään verenohennuslääkitystä.
Kohtauksittaisessa eteisvärinässä voidaan käyttää rytmihäiriölääkkeitä ja pysyvässä flimmerissä sykettä hidastavia lääkkeitä. Joillekin potilaille voidaan tehdä eteisvärinän katetrihoito eli -ablaatio vähentämään eteisvärinää.
Iän karttuessa eteisvärinä voi hidastua.
Totta. Nuoremmilla ihmisillä, joilla sähköisen aktiviteetin johtuminen eteisistä kammioihin on vauhdikkaampaa, ovat eteisvärinäkohtaukset oireiltaan usein voimakkaita. Iäkkäällä ihmisellä pitkään kestäneessä eteisvärinässä värinän aikainen syke hidastuu, kun sähkö johtuu eteisistä kammioihin aiempaa hitaammin. Usein iäkkäämpi ihminen voi elää normaalia elämää, vaikka eteiset olisivat värinässä.

Sydämen eteisvärinä, flimmeri, on yleisin pitkäkestoinen rytmihäiriö, joka usein ei haittaa normaalia elämää.
Seura 46/2014