Mitä voi tehdä, kun atooppinen iho kutisee ja punoittaa?

Kutinaa, punoitus, hilseilyä. Moni suomalainen kärsii iho-ongelmista etenkin talvella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mitä tehdä, kun vaivana on atooppinen iho?

Kutinaa, punoitus, hilseilyä. Moni suomalainen kärsii iho-ongelmista etenkin talvella.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Minkä takia iho kutisee ja oireilee usein juuri talvella?

Lämmitys ja ilmastointi kuivattavat huoneilmaa. Siksi myös iho kuivuu ja kutisee talvella helposti. Kesällä kohtuullinen määrä auringonvaloa helpottaa usein iho-oireita.

Tutkimusten mukaan miltei joka toinen suomalainen kärsii jossakin elämänsä vaiheessa iho-oireista. Sairauksiksi iho-ongelmat äityvät noin 20 prosentilla suomalaisista.

Lapsilla iho-ongelmat liittyvät usein erilaisiin ihottumiin, vanhuksilla taas ikä vaikuttaa ihon ohenemiseen ja kuivumiseen.

Kuinka kutisevaa ihoa pitäisi hoitaa?

Lievässä kutinassa ja muissa iho-ongelmissa hyvä ensihoito on useimmiten keskirasvainen perusvoide. Toisinaan esimerkiksi atooppiseen ihottumaan tarvitaan perusvoiteen rinnalle lyhytaikaisesti mietoa hydrokortisonivoidetta.

Jos iho-ongelmat eivät parane tai äityvät hankaliksi, on tärkeä hakeutua lääkäriin. Lääkäriin kannattaa mennä heti, jos kutina on niin kovaa, että ihoa ei pysty olemaan raapimatta tai esimerkiksi ihottumaa on laajoilla alueilla.

Mistä tiedän, onko minulla atooppinen iho?

Atooppinen iho on tulehtunut, kuiva ja kutiseva. Sille on tyypillistä aaltoilu, eli ihottuma voi pahentua tai lievittyä nopeasti ilman selkeää syytä. Oireet alkavat usein kutinana ja punoituksena. Taustalla on ihon läpäisyhäiriö.

Atooppinen ihottuma eli ekseema on yleisin ihosairaus, ja siitä kärsii noin 15−30 prosenttia aikuisista ja lapsista viitisen prosenttia.

Lääkärille diagnoosin tekeminen on useimmiten selkeää, sillä atooppinen ekseema oireilee eri ikävaiheissa eri osissa kehoa.

Aikuisilla ihottumaa esiintyy tyypillisesti kasvoilla, kaulalla, ylävartalossa ja käsissä. Koululaisilla ekseema keskittyy polvi- ja kyynärtaipeisiin, leikki-ikäisillä ihottumaa on taipeiden lisäksi usein kaulalla ja niskassa, ranteissa ja nilkoissa.

Vauvaikäisen ekseemaa kutsutaan toisinaan maitoruveksi. Oireet alkavat usein pään hilseilynä, joka voi levitä vartaloon ja raajoihin, erityisesti taipeisiin.

Lapsilla atooppinen ihottuma voi kertoa allergiasta esimerkiksi maidolle, kananmunalle tai viljatuotteille. Koululaisilla ja aikuisilla se voi olla merkki mauste- tai kasvisallergiasta.

Miten atooppista ihottumaa hoidetaan?

Atooppisen ihottuman hoidossa lähtökohtana on kutinan ja ihottuman vähentäminen, ihottuman kanssa pärjääminen ja ihottumatulehdusten estäminen.

On tärkeä selvittää, johtuuko ihon äityminen esimerkiksi siitepöly- tai ruoka-aineallergiasta, jolloin voidaan hoitaa myös ihottuman syytä.

Lievissä tilanteissa mieto hydrokortisoni voi auttaa kuurina, mutta usein tarvitaan reseptillä määrättäviä voimakkaampia voiteita.

Toisinaan helpotusta tuo sairaalassa tai lääkärikeskuksessa annettava valohoito, myös aurinkomatka voi tuoda helpotusta atoopikolle. Solariumista ei ole apua. Ihon peseminen on tärkeää, eikä uimista tai pesemistä tarvitsee rajoittaa ihottuman takia.

Voiko atooppisesta ihottumasta päästä eroon?

Akuutista ihottumasta voi parantua, mutta ihon taipumuksesta ei. Jos esimerkiksi lapsena on saanut voimakkaita taiveihottumaoireita, tämä kannattaa ottaa huomioon ammatinvalinnassa. Esimerkiksi kampaaja käsittelee työssään voimakkaita, ihoa ärsyttäviä aineita, jolloin atooppinen ihottuma voi puhjeta uudestaan.

Mistä nokkosrokko johtuu?

Nokkosrokolla eli urtikarialla tarkoitetaan toisinaan koko keholla lehahtavaa punaista, kutittavaa ihottumaa, joka muistuttaa nokkosen polttamaa ihoa. Se kestää tyypillisesti joitakin tunteja ja tulee noin joka viidennelle suomalaiselle ainakin kerran elämän aikana.

Nokkosihottuma on oire, jonka syy jää usein mysteeriksi. Aiheuttaja voi olla esimerkiksi jokin virus, joka ei silti aiheuta nuha- tai hengitystieoireita, tai toisinaan allergia. Jos ihottuma ei häviä vuorokaudessa, kyse ei ole nokkosrokosta.

Ihollani on läiskiä. Onko minulla psoriasis?

Psoriasis aiheuttaa paksuja hilseläiskiä eri puolille kehoa, usein erityisesti polviin, kyynärpäihin, ristiselkään ja päänahkaan. Useimmiten läiskät kutisevat, mutta tästä on myös poikkeuksia.

Hoitokeinoja on paljon, ja lääkäri arvioi tilanteen aina tapauskohtaisesti. Käytössä on voidehoitoja, tabletteja, pistettäviä lääkkeitä tai tabletteja.

Useimmiten psoriasis on lievä, mutta vaikeana sairaus lisää esimerkiksi diabeteksen ja verenpainetaudin riskiä. Runsas alkoholikäyttö pahentaa tautia.

Psoriaasista sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Alle 40-vuotiailla tauti on selvästi perinnöllinen, mutta yli 60-vuotiailla perinnöllisyydellä tuskin on osuutta asiaan.

Kuinka usein ihoa voi pestä?

Vielä edelleenkin toisinaan törmää uskomukseen, että atooppinen iho ei siedä päivittäistä pesua. Tämä ei pidä paikkansa. Vähintään intiimialueet on hyvä pestä päivittäin.

Varsinkin talvella iho olisi tärkeä rasvata heti pesun jälkeen, vaikkei se erityisesti oireilisikaan. Perusvoide vaikuttaa ja imeytyy paremmin, jos sen levittää vielä vähän kosteaan ihoon.

Mikä perusvoide sopisi minulle parhaiten?

Iho on ihmisen suurin elin, ja sitä on tärkeä muistaa hoitaa. Siksi rasvauksesta kannattaa tehdä tapa.

Perusvoiteeksi kannattaa valita hajusteeton tuote, jossa on Allergia- ja astmaliiton tunnus. Tämä takaa sen, että voiteessa ei ole allergisoivia säilöntäaineita tai hajusteita.

Hyvän perusvoiteen voi löytää lähikaupasta, mutta apteekissa henkilökunta osaa neuvoa esimerkiksi voiteen rasvaisuuden valinnassa. Apteekin tuotteet ovat turvallisia, sillä ne on suunniteltu herkkäihoisille.

Mikäli talvella suuntaa aurinkolomalla lämpimään, iho on syytä rasvata auringonsuojatuotteilla erityisen huolellisesti. Suojakertoimen on tärkeä olla suuri, sillä talvi-iho ei ole tottunut aurinkoon ja on sille arka.

Koska on syytä hakeutua lääkäriin?

Ihoa kannattaa rasvata talvella säännöllisesti ja rasvausta tehostaa, jos iho alkaa oireilla. Jos iho-ongelmat äityvät arkea haittaaviksi, kestävät pitkään tai johtavat esimerkiksi ihon raapimiseen vereslihalle, lääkäriin on tärkeä hakeutua.

Iho-ongelmissa ei kannata jäädä sinnittelemään, sillä hoitaminen on useimmiten sitä nopeampaa ja yksinkertaisempaa, mitä lievempi iho-ongelma on. Lääkäriin on tärkeä hakeutua myös silloin, jos iholla olevat luomet muuttavat väriään tai muotoaan.

Asiantuntijana ihotautilääkäri Maria Huttunen, Terveystalo. Lähteenä myös terveyskirjasto.fi.

Lue myös:

Kuinka pääsen eroon kutinasta?

Tässä paras tuote kuivan ihon pesuun!

Kotilääkäri vastaa:

Herkkä iho.

Ole hellä talvi-iholle.

 

X