Hikoilu piinaa, hiki haisee, kämmenet kostuvat – Näillä konsteilla helpotat kiusallista liikahikoilua

Pukeudutko mustiin, jotta hikiläikät kainaloissa eivät näkyisi? Jäävätkö silkkipaidat samasta syystä kaappiin? Voimakkaasta hikoilusta ei tarvise kärsiä, sillä siihen on olemassa monia hoitokeinoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pukeudutko mustiin, jotta hikiläikät kainaloissa eivät näkyisi? Jäävätkö silkkipaidat samasta syystä kaappiin? Voimakkaasta hikoilusta ei tarvise kärsiä, sillä siihen on olemassa monia hoitokeinoja.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Hikoilu on osa ihon lämmönsäätelyä, mutta mitä on tehtävissä kun liikahikoilu on arkea? Näin 10 kysymykseen hikoilusta vastaa ihotautien erikoislääkäri Anna Hjerppe.

1. Mistä hikoilu johtuu?

Ruumiinlämpö nousee esimerkiksi urheillessa, saunoessa tai kuumalla säällä. Hikoilun avulla elimistö pyrkii tasaamaan lämpötilan lisäämällä nesteen siirtymistä iholle hikirauhasten kautta. Tavallisesti ihminen hikoilee vuorokaudessa puolesta litrasta litraan.

Kaikki ihmiset eivät hikoile lainkaan, mutta se on harvinaista. Tämä voi johtua esimerkiksi hikirauhasten puuttumisesta, niiden pienestä määrästä tai esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Myös muun muassa tietyt epilepsia- ja depressiolääkkeet voivat vähentää hikoilua. Tällöin on oltava tarkkana, jotta kehon lämpötila ei nouse liian korkeaksi.

Oloa voi helpotta esimerkiksi viilentämällä ihoa, mutta toisinaan on vältettävä liikuntaa tai matkoja kuumaan ilmastoon. Myös kuumetta on hoidettava tehokkaasti.

2. Mistä tietää hikoilevansa tavallista enemmän?

Liikahikoilusta puhutaan, jos hikoilu on niin voimakasta, että se haittaa sosiaalisia suhteita, pilaa vaatteita tai vaikeuttaa työntekoa.

Ei esimerkiksi ole normaalia, että joutuu vaihtamaan päivän aikana useita kertoja paitaa ja pikkutakkia siksi, että hiki on kastellut vaatteet kainaloista.

Normaalia ei ole sekään, että kädet hikoavat niin, että kynät tai pipetit eivät pysy käsissä tai tietokoneen näppäimistö muuttuu hikisten sormien takia märän nihkeäksi.

Arkea hankaloittava tilanne on sekin, että joutuu välttelemään kättelyä, koska oma kämmen tuntuu kiusallisen nihkeältä tai märältä.

3. Miksi hiki haisee pahalta?

Hiki itsessään ei haise miltään. Kun ihon omat bakteerit suurten hikirauhasten lähellä kainaloissa, nivusissa ja sukupuolielinten ympärillä alkavat hajottaa hikeä, syntyy hien ominaishaju.

Hien hajun voimakkuuteen vaikuttavat monet henkilökohtaiset tekijät: jos on esimerkiksi juonut vettä kovin vähän, voi hien haju olla tavallista voimakkaampaa. Myös valkosipulin, alkoholin ja voimakkaiden mausteiden nauttiminen voi vaikuttaa hien hajuun.

4. Voiko hikoilu johtua jännityksestä?

Tämä on tavallista varsinkin nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Jännityksestä tai stressistä johtuvaan hikoiluun voi liittyä punastumista, pulssin kiihtymistä tai esimerkiksi käsien tärinää ennen tärkeän puheenvuoron pitämistä tai vaikkapa ennen työhaastattelua.

Joskus jännityksen aiheuttama voimakas hikoilu voi laukaista paniikkihäiriön tai hikinokkosihottuman. Ihottumasta kärsivät etenkin miehet: esimerkiksi ruumiillinen rasitus tai jännitys käynnistävät hikoilun, joka laukaisee nokkosihottuman.

Voimakkaan hien lisäksi koko kehoa voi äkillisesti polttaa ja kuumottaa. Jos reaktio on voimakas, verenpaine voi laskea ja ihminen pyörtyä.

5. Mistä yöllinen hikoilu johtuu?

Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa makuuhuoneen lämpötila, jonka ei suositella olevan yli 19 astetta. Tarpeeksi viileässä nukkuessa unen laatu paranee ja hikoilu vähenee.

Jos hikoilu jatkuu, se voi olla merkki puhkeamassa olevasta tai vastikään puhjenneesta sairaudesta, kuten refluksitaudista tai kilpirauhasen liikatoiminnasta. Jos taas herää usein pitkistä yöunista huolimatta hikisenä ja uupuneena, kannattaa hakeutua lääkäriin, jotta uniapnea voidaaan sulkea pois. Joskus hikoilu voi kieliä kakkostyypin diabeteksesta.

Erittäin voimakas hikoilu saattaa kieliä imusolmukesyövästä. Silloin jopa patja voi olla aamulla läpimärän tuntuinen. Myös sydäninfarkti voi oireilla hikoiluna ja yleisenä tukalana olona.

6. Mistä on kyse, jos hikoilu iskee aaltoina?

Jos oireet tulevat naiselle 40−55-vuoden iässä, kyse on tavallisesti vaihdevuosista. Joskus esimerkiksi rintasyöpähoito voi aiheuttaa vaihdevuosioireita tätä nuoremmille.

Aaltomaisuuden lisäksi oireina voi olla myös sydämentykytystä ja kasvojen punoitusta. Toisinaan hikoilu voi vaihtua nopeasti viluun. Lääkäri voi määrätä oireisiin estrogeenia, mikä helpottaa oloa yleensä tehokkaasti.

Lue myös: 10 kysymystä vaihdevuosista – Näin helpotat oireitasi ja pidät kuumat aallot kurissa!

7. Millaisin itsehoitokeinoin hikoilua voi helpottaa?

Tavallisin liikahikoilun syy on huono kunto ja ylipaino, joten ensimmäisenä kannattaa tarkkailla omia elintapojaan ja tarvittaessa tehdä niihin muutoksia.

Kainaloiden liikahikoilu voi pysyä kurissa tavallisilla, marketeissa myytävillä antiperspiranteilla. Niiden teho perustuu hikirauhasen tukkivaan alumiinikloridiheksahydraattiin, jonka vaikutuksesta hiki imeytyy takaisin elimistöön.

Lue myös: Testissä alumiinittomat deodorantit – Löytyykö uusi suosikkisi listalta?

Tehokkaampaa apua saa apteekista, josta voi ostaa aluminiumzirkoniumkloridia sisältäviä tuotteita. Ne voivat aiheuttaa ihoärsytystä ja kirvelyä, mutta tilannetta voi helpottaa se, että voitelee kainalot ensin perusvoiteella.

Kainaloon käytettävien tuotteiden lisäksi saatavilla on rasvoja, joita voi laittaa yöksi käsiin tai jalkoihin. Vanhan kansan tuntemaa hikoilun hoitokeinoa talkkia voi sitäkin kokeilla.

Usein hikoilu helpottaa iän myötä tai elämäntilanteen tasaannuttua. Oleellista on muistaa perushygienia, kuten päivittäinen peseytyminen.

8. Entä jos kotikonstit eivät auta kämmeniin ja jalkoihin?

Ihotautilääkäri voi määrätä käsien ja jalkojen liikahikoiluun iontoforeesihoitoa, jossa kädet tai jalat laitetaan matalaan vesiastiaan ja veteen johdetaan heikkoa tasavirtaa. Sähkö aiheuttaa hikirauhasten suuaukkojen tukkeutumisen ja estää hien erittymistä.

Hoito aloitetaan lääkärissä ja se toistetaan alussa monta kertaa viikossa. Lääkärin ohjeiden mukaan hoitoa on mahdollista jatkaa kotona sitä varten hankitulla laitteella. Hoito alkaa vaikuttaa yleensä jo viikon tai kahden jälkeen sen alkamisesta.

9. Mikä auttaa hikoaviin kainaloihin?

Iontoforeesihoitoa on mahdollista kokeilla myös kainaloihin. Lisäksi kainalohikoilua voidaan hoitaa botuliinipistoksilla, jotka estävät hien tuotossa tarvittavan hermovälittäjäaineen erittymisen.

Hoidon teho on yleensä hyvä, vaikutus vaihtelee kolmesta kuukaudesta noin vuoteen. Samaa hoitoa on kokeiltu toisinaan kämmeniinkin, mutta toisin kuin kainaloissa, kämmenhoitona pistokset ovat kivuliaita ja vaativat koko käden puuduttamista. Vaihdevuosien kuumiin aaltoihin tepsii hormonikorvaushoito.

Maailmalla plastiikkakirurgit ovat joissakin tilanteissa poistaneet potilaalta hikirauhasia, mutta tämä ei ole Suomessa yleistä. Joissakin tutkimuksissa sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää hikoilua on helpotettu hypnoosilla tai mindfulnessilla ja erilaisilla rentoutumisharjoituksilla.

Yhdysvalloissa hikoilu on hoidettu kymmenkunta vuotta radiofrekvenssihoidolla. Hoidon tehoa tutkitaan parhaillaan, eikä sitä anneta Suomessa julkisessa terveydenhuollossa, mutta joillakin yksityisillä klinikoilla tämä hoitomuoto on jo käytössä.

10. Milloin hikoilu vie lääkäriin?

Silloin, kun hikoilu häiritsee arkea tai hikoilussa tapahtuu selkeä muutos aiempaan verrattuna. Lääkäri osaa selvittää myös, voiko hikoilu olla jonkin lääkkeen sivuvaikutus.

Yleensä hikoilu ei ole vaarallista, mutta hoitamattomana se voi rajoittaa ja kaventaa elämää merkittävästi.

Pitkään jatkuessaan hikoilu voi nakertaa itsetuntoa. Hoitokeinoja on kuitenkin monia, joten vaivaa ei kannata häpeillä.

Lähteenä myös terveyskirjasto.fi

Artikkelia on muokattu 9.11.2023 klo 16:21

Lue myös Anna.fi: Dödön laittamiseen liittyy yleinen väärinkäsitys – asiantuntija kertoo, milloin tuote todella toimii

X