Miten korvien puhdistus vaikusta onnistuu, jos niitä ei saa kaivaa?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ole varovainen, kun puhdistat korvat vaikusta.
© iStockphoto
Sanotaan, ettei korvaan saisi työntää mitään kyynärpäätä pienempää. Miten korvat sitten puhdistetaan vaikusta oikeaoppisesti?

Monet luulevat, että korvia täytyy puhdistaa säännöllisesti esimerkiksi pumpulipuikolla. Korvien puhdistaminen kannattaa kuitenkin aina jättää ammattilaiselle. Korvakäytävän suulle kulkeutuneen vaikun voi pyyhkäistä pois sormella tai pyyhkeen kulmalla, mutta sitä syvemmältä ei ole turvallista puhdistaa korvia omatoimisesti.

Vaikku pakenee syvemmälle ja tärykalvokin jää vaaravyöhykkeelle

Korvakäytävä on kapea ja mutkainen, ja sitä verhoava iho tavattoman ohut. Korvien omatoiminen puhdistaminen vaurioittaa helposti korvakäytävän herkkää ihoa ja pahimmassa tapauksessa puhkaisee tärykalvon. Pumpulipuikko työntää ja pakkaa vaikkua syvemmälle korvaan, jolloin sen poistamisen on entistä hankalampaa.

Koska korvakäytävän suu on ahdas ja sitä suojaavat sekä ulkokorvan muoto että korvan edessä oleva rustokieleke, ei korvakäytävä pääse juuri likaantumaan. Korvakäytävässä oleva vahamainen vaikku ei ole likaa tai jätettä, vaan suojaa korvakäytävää ja helpottaa veden poistumista.

Korvakäytävässä olevat pienet karvat huolehtivat vaikun poistumisesta työntämällä vaikkua kohti korvakäytävän ulkosuuta. Kuulokojetta käyttävillä ihmisillä vaikku ei pääse poistumaan ja kuulokojeen korvakappale työntää sitä syvemmälle. Sama ongelma koskee usein myös korvatulppien käyttäjiä.

Pitääkö vaikkua edes poistaa?

Vaikun määrä ja koostumus ovat yksilöllisiä. Joillakin ihmisillä vaikkua kertyy niin paljon, että se tukkii korvakäytävän ja heikentää kuuloa. Vaikun taakse jäävä vesi voi myös aiheuttaa tulehduksia. Useimmilla ihmisillä vaikun muodostuminen ja poistuminen ovat tasapainossa, jolloin vaikkua ei tarvitse poistaa juuri koskaan.

Vaikku voi olla pehmeää tai hyvinkin kovaa. Lääkäri voi huuhdella tai imeä pehmeän vaikun helposti pois, mutta kovaa vaikkua täytyy pehmitellä pari päivää apteekista saatavilla pehmitystipoilla.

Asiantuntijana Karin Blomgren, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri.

Juttu on julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 2/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X