Miten oppisin luottamaan?

Jaa artikkeli
© Anssi Keränen
Petetyksi tuleminen teki Antista mustasukkaisen. Nyt mustasukkaisuus uhkaa romuttaa uuden liiton.

Se alkoi pikku hiljaa. Aluksi Antin mustasukkaisuus oli Riinan mielestä romanttista. Osoittihan se, että mies välittää. Moni muu mies ei halua kuunnella niin yksityiskohtaisia kuulumisia jokaiselta päivältä.

Omistushalu meni kuitenkin yli siinä vaiheessa, kun Antti alkoi kytätä Riinan puheluja ja tulla joka päivä vastaan töihin.

Riina ei ole kertaakaan antanut aihetta epäilyksille. Ei hänellä kävisi mielessäkään pettää miestään. Mutta miten hän saisi Antin uskomaan?

Antin käytös on sikäli ymmärrettävää, että entinen avovaimo Terhi oli tehnyt erittäin kavalan tempun. Terhi eli kaksoiselämää peräti kuusi kuukautta kahta miestä yhtä aikaa tapaillen. Antin mieleen jäi kytemään kysymys, oliko koko suhde pelkkää petosta. Tähän ajatukseen hän palaa yhä uudelleen.

Mutta eikö olisi jo aika unohtaa, Riina toistelee miehelleen.

Antti haluaisikin luottaa kilttiin Riinaan, sillä he ovat asuneet yhdessä jo kahdeksan vuotta. Mutta eivät painajaismaiset mielikuvat häviä Antin mielestä. Epäilyt kalvavat rajusti.

Antti yrittää helpottaa Riinan oloa ostelemalla tälle ruusuja ja lahjoja. Mutta hän ei voisi kuvitellakaan, että päästäisi Riinaa yksin baariin.

Entä jos Riina tulisi kaatokännissä kotiin? Niinhän Terhikin teki.

Riinaa turhauttaa yhä enemmän jatkuva tarkkailun alla eläminen.

Onko tilanteessa mitään muuta ratkaisua kuin ero?

Parisuhdeterapiakaan ei ole auttanut, sillä siellä Antti vetäytyy kuoreensa. Antista tuntuu pahalta puhua Terhistä Riinan kuullen, sillä Antti arvelee tämän aiheuttavan mustasukkaisuutta Riinassa.

Seura 25/2014

Älä myrkytä suhdettasi

Anttia on loukattu erittäin voimakkaasti entisessä suhteessa ja on ymmärrettävää, että nämä käsittelemättömät haavat vaikuttavat myös tässä uudessa suhteessa. Riina saa kannettavakseen sitä, mikä olisi kuulunut exälle.

Riina todennäköisesti kokee voimattomuutta Antin kanssa. Riina tietää olevansa luottamuksen arvoinen ja ajan myötä turhaantuu turhiin epäilyihin.

Antin on tärkeää ymmärtää, että tällä tavoin hän hiljaa myrkyttää omaa tärkeää suhdettaan. Hänen turvattomuutensa ja pelkonsa ovat tärkeitä tulla kuulluiksi, mutta ne ovat ensisijaisesti Antin vastuulla, ei Riinan. Riina ei voi omalla käytöksellään tai sen kontrolloimisella poistaa Antin pahaa oloa.

Parisuhde perustuu luottamukseen, eikä tilivelvollisuutta omista menoista, puheluista ja tekstareista saa olla. Toisaalta on tärkeää saada toiselta turvaa silloin kun pelottaa.

Antin olisi hyvä mennä yksin terapeutin kanssa puheille ja vasta sitten pariterapeutille yhdessä Riinan kanssa. Näin Antti saisi tilaa yksin miettiä koettuja kolhuja ja niiden vaikutuksia tämän päivän suhteelleen.

Tilanteeseen on ehdottomasti muita ratkaisuja kuin ero.

Maaret Kallio, Seksuaali­terveysklinikan erityisasiantuntija, Väestöliitto

X