Miten parantaa seksielämää?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Anssi Keränen
Tunnelma Karin ja Merjan makuu­huo­neessa on nykyään aika nuupahtanut.

Kari on huomannut, että Merja yhä herkemmin kääntää hänelle selkänsä, kun ilta saapuu. Merjasta tästä asiasta on kiusallista puhua Karin kanssa. He ovat kuitenkin kumpikin sitä mieltä, että seksi on nykyään aika tylsää. Jopa niin tylsää, että mieluummin kuin se jokaviikkoinen jyystäminen, ainakin Merja painaa päänsä syvälle tyynyyn ja nukkuu.

Kari näkee aina silloin tällöin eroottissävyisiä unia. Hän kaipaa vaimoaan ja haluaisi koskettaa tätä, mutta tunnelma makuuhuoneessa on aika nuupahtanut.

Merja on huomannut, että naistenlehdissä seksiin liittyviä asioita käsitellään aika usein ja avoimesti. Hän lukee näitä juttuja mielellään sellaisina hetkinä, kun Kari ei ole kotona. Usein niissä kehotetaan ottamaan asia rohkeasti esiin, mutta se tuntuu hankalalta. Toisaalta jutuissa puhutaan aivan avoimesti seksistä omin käsin, mutta sitä Merja ei oikein voi kuvitellakaan. Ettäkö siinä Karin silmien edessä hän… Eikä hän yhtään sen enempää kiinnosta ajatella asiaa niin päin, että hän katsoisi, kun Kari…

Merja on myös kuullut tai lukenut, että seksi on muutakin kuin yhdyntä, että myös fyysinen läheisyys on ylipäätään tärkeää. Toisaalta hän on aika vakuuttunut siitä, että harvassa makuuhuoneessa on lasten ja parin vuosikymmenen yhteiselon jälkeen kauhean kova sutina.

Vai olisiko sittenkin? Ja pitäisikö olla? Sitä Merja on mielessään miettinyt. Hän suostuu Karin lähentelyyn, mutta on aika harvoin siitä innostunut tai tuntee todella syttyvänsä.

Vaikka seksi onkin vähän väljähtänyttä heidän yhteiselämänsä on jokseenkin onnellista ja yhteistä tekemistä ja puhuttavaa riittää.

Vai olisiko sittenkin? Ja pitäisikö olla? Sitä Merja on mielessään miettinyt.

Seura 03/2014

Tietoiseksi omista tarpeista

Merja ja Kari tekevät asioita yhdessä ja viihtyvät keskenään, joten ongelmille on hyvinkin tehtävissä jotain. Merja voi kuvitella, ettei Kari huomaa hänen pahaa oloaan, jos hän vain kääntää äänettömästi selkänsä ja esittää nukkuvaa. Tosiasiassa kaikki se, mitä Merja pyörittelee mielessään, on tavalla tai toisella myös Karin tiedossa ja näkyy parisuhteessa. Kuten se, ettei Merja kovin paljon nauti seksistä. Jos pariskunnan tilanteesta kuvattaisiin mykkäfilmi, varmasti suurin osa katsojista osaisi päätellä, että pariskunnalla on seksiongelmia.

Alkajaisiksi Merja voisi esimerkiksi näyttää Karille jotakin lukemaansa lehtiartikkelia, jossa käsitellään pitkän parisuhteen ongelmia. Merja voisi myös miettiä, mistä hän itse kiihottuu ja millaista läheisyyttä tai seksiä hän kaikkein mieluiten haluaisi. Jos koskettelu kestäisi kerralla vaikkapa tunnin, mitä se Merjan haaveissa sisältäisi? Tällä hetkellä hän ajattelee seksiä kenties liiaksi Karin kannalta: mitä Kari viitsii ja haluaa.

Elli Raipela, Pari- ja seksuaaliterapeutti

X